Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wim Jansen is na 50 jaar wilgen knotten nu knot-oudste

Algemeen

HASSELT - Voor de laatste keer dit jaar zette de knotploeg Hasselt zaterdag de zaag in de wilgen. De maanden van snoeien en knotten werden afgesloten in de Driehoek bij Cellemuiden. Nestor onder de knotters, Wim Jansen, werd in het zonnetje gezet. De groep heeft Wim al jarenlang de eretitel van knot-oudste gegeven.

Binnen de knotploeg Hasselt is Jansen de eerste die 50 jaar actief is als knotter en hiervoor gehuldigd wordt. Uit handen van Staatsbosbeheer boswachter Jeroen Bredenbeek ontving Jansen een gouden zaag en een speciale ketting met medaille van wilgenhout.

Op twintigjarige leeftijd heeft Jansen zich als vrijwilliger gemeld bij de toenmalige knotploeg, die onder de vlag van stichting Milieuzorg Hasselt, werkgroep natuurbeheer, viel. Al gauw kreeg hij daar de verantwoordelijkheid voor de planning van het werk. 

In die tijd werd er vooral bij particulieren en boeren geknot. Budget was er niet voor zagen en ladders. Dit werd door bedrijven gesponsord of ook wel door verkoop van hout voor bijvoorbeeld de klompenindustrie betaald. Doel voor Jansen was het in stand houden van het landschap met haar kenmerkende wilgenbomen. Maar het plezier in fysiek werk in de natuur, naast zijn werk op kantoor speelde ook mee. Ook de groep bijzondere vrijwilligers waar mee samengewerkt wordt maakt, dat de knot-oudste het werk altijd als leuk ervaren heeft. 

Inmiddels kent hij alle knotwilgen rondom Hasselt als geen ander. Er zijn bomen bij die hij al vanaf het begin, 50 jaar geleden, heeft geknot. En het werk is in al die jaren niet wezenlijk veranderd volgens Jansen.

Het terrein waar de knotploeg dit jaar het seizoen eindigt, de Driehoek, is voor Jansen de meest kenmerkende plek zo bij de dijk en de kolken. Deze plek kwam alle jaren weer terug, ook het koffieadres speelt daar een belangrijke rol in.

Jansen weet nog van geen ophouden. “Bij de zaterdagmorgen in de winter, daar hoort knotten bij”, is zijn devies. Hij is daarom ook zeker niet van plan de knotzaag aan de wilgen te hangen.