Afbeelding
Foto: Erik Eenkhoorn

Plaatselijk talent opent nieuw seizoen orgelconcerten

Algemeen

GENEMUIDEN – “Het is ons een eer om twee Genemuider conservatorium studenten Albèrt Driessen en Marien van de Weg 14 mei bij het concert om 20.00 uur in de Grote kerk het orgelseizoen te laten openen”, kondigt de stichting Orgelcomité Genemuiden aan. De organisten stellen zich voor in een promoclip, waarin mensen ook een indruk kunnen krijgen van het concert: youtu.be/egWiWQViLA0

Albèrt Driessen (Genemuiden, 2002) ontving op negenjarige leeftijd zijn eerste orgellessen van Bert Gelderman. Op zijn dertiende studeerde hij verder bij Evan Bogerd, die hem tevens op zijn conservatoriumstudie voorbereidde. Sinds 2021 studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, alwaar Jos van der Kooy zijn hoofdvakdocent is. Hij ontvangt zijn bijvak-pianolessen van Wim Voogd. Driessen won door de jaren heen verschillende prijzen. Zo ontving hij de eerste prijs op het Jeugd Orgelconcours in Assen. Verder mocht hij als vertegenwoordiger van zijn categorie door naar de finale van het in 2019 gehouden SGO concours. Deze vond plaats in de Martinikerk te Groningen. In 2020 werd hij toegelaten tot het Young-Talent programma van het Internationaal Orgelfestival Haarlem. In oktober 2021 won Driessen de eerste prijs op het in Kampen gehouden Quintus concours. Hij volgde masterclasses bij onder anderen Ben van Oosten, Michel Bouvard en Pieter Dirksen.

Marien van de Weg (Genemuiden, 1998) had al vroeg interesse voor muziek, met name voor het orgel. Aan de muziekschool Quintus te Kampen kreeg hij les van Jurriën Plender en Harry Hamer. Ook studeerde hij korte tijd bij Harm Hoeve. Bij Jurriën Plender en Gerwin van der Plaats ontving hij zijn vooropleiding voor het Conservatorium. In april 2018 werd Van de Weg toegelaten tot het Prins Claus Conservatorium te Groningen waar hij vanaf september 2018 hoofdvak orgel studeert, eerst bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga en nu ook bij Sietze de Vries. Ook studeert hij integraal hoofdvak piano bij Nata Tsvereli. Naast het regelmatig spelen van kerkdiensten en ook concerten heeft Van de Weg een eigen lespraktijk met orgelleerlingen in Genemuiden en startte hij samen met Martien de Vos de uitgeverij Inventione op met bladmuziek voor orgel, te vinden via www.marienvandeweg.nl.

Het orgelseizoen rond het Zwier van Dijkorgel heeft verder nog een aantal nieuwe activiteiten. Zo is zaterdag 4 juni de Orgeltoer Zwartewaterland. Eveneens nieuw zijn de zaterdagmiddag orgelbespelingen door plaatselijke (kerk)organisten van 15.00 tot 16.00 uur in de Grote kerk. Ze vinden plaats op 9 en 23 juli en 13 en 27 augustus. De avondconcerten zijn 28 juli (André Knevel) en 8 oktober (Evert van Veen). “Tenslotte delen we vast de ‘workshop begeleiding gemeentezang’ mee die op zaterdag 19 november gehouden zal worden”, besluit de stichting.