Bestemmingsplan voor Knarrenhof ligt op tafel in de raadsvergadering

Algemeen

(door Enrico Kolk)
HASSELT – ‘Een zorgvuldig afgewogen plan’, omschrijft de gemeente het bestemmingsplan Knarrenhof. “Daarin is aan ieders belang zoveel mogelijk tegemoetgekomen”, schrijft het college. Het plan ligt morgenavond (donderdag) voor in de gemeenteraad.

In december 2018 vond de eerste informatiebijeenkomst over de Knarrenhof voor omwonenden plaats. In het voorjaar van 2019 de tweede en in november 2019 vond de derde bijeenkomst voor omwonenden plaats. Daarna zijn er geen grote bewonersbijeenkomsten meer geweest, vanwege de coronacrisis. “Het contact met de buurt is wel gebleven. Op deze momenten, en informeel daartussen, is aan de omwonenden volop ruimte gegeven voor inspraak en participatie”, aldus het college.

Op het ontwerp zijn negen ondertekende zienswijzen ingebracht. “Van de negen zienswijzen zijn er vijf positief van inhoud”, zegt het college. “Dat wil zeggen dat in die zienswijzen steun voor het project/bestemmingsplan wordt uitgesproken.” Naast deze negen zienswijzen is nog één anonieme zienswijze binnengekomen. Die blijft buiten behandeling, omdat ‘ie anoniem is. Ook die zienswijze was ‘positief’ volgens het college.

Eén zienswijze is ondertekend door de bewoners van veertien adressen. “Het gaat nu vooral nog over de groenstrook langs de Van der Vechtlaan. Over de invulling daarvan bestaat nog geen overeenstemming”, schrijft het college aan de raad. “De gesprekken met de omwonenden hebben er wel toe geleid dat de groenstrook die nu in het plan zit, breder is dan de groenstrook die in eerste instantie op de schetsen stond.”

In de groenstrook worden ook parkeerplaatsen voor de Knarrenhof aangelegd. De omwonenden hebben voorgesteld om dat niet te doen. Zij hebben voorgesteld om het parkeren te concentreren in de binnentuin. “Voor de Stichting Knarrenhof is dat niet acceptabel, omdat dat teveel afbreuk doet aan het Knarrenhof-concept. In dit geval delen wij de mening van Stichting Knarrenhof.”

De veertien bewoners stellen in hun zienswijze een totaal andere handelswijze voor dan het college doet. Omdat in de toelichting staat dat er voorzien is in planschade, concluderen zij dat er dus op voorhand al geen bereidheid was tot toenadering richting de bewoners van de Dr. H.A.W. van der Vechtlaan.

De omwonenden, die zich in het verleden fel uitlieten over de nieuwe Knarrenhof, schreven onlangs overigens een brief op verzoenende toon. Daarin spraken zij de wens uit om er met de toekomstige bewoners van de Knarrenhof uit te kunnen komen. “En dat zij en de leden van de raad beseffen hoe waardevol deze groenstrook al jarenlang is voor ons.”

In totaal moeten er 16 seniorenwoningen in de Knarrenhof komen. Daarvoor hanteert de gemeente een parkeernorm van een parkeerplaats per woning. In het plan zijn langs het nieuwe woonstraatje 16 langsparkeerplaatsen opgenomen.

Bijzonder onderdeel van het bestemmingsplan: het risico op overstromingen. In dat kader worden diverse aanpassingen gedaan, zoals het aanvullend ophogen (voor zover mogelijk) van het plangebied; voldoende hoog aanbrengen van het vloerpeil; inpandige evacuatiemogelijkheden naar de eerste etage en aansluiting van het plangebied op dichtstbijzijnde weg waardoor bereikbaarheid gewaarborgd blijft.