Afbeelding

Meer mensen positief getest: 78 totaal

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Van de 500 personen uit Zwartewaterland die zich de afgelopen week lieten testen op het coronavirus, kregen er 78 een positieve uitslag. “Dat is een stijging ten opzichte van een week ervoor, toen waren dat er 61”, vertelde burgemeester Eddy Bilder donderdagavond op ZwartewaterFM.

Bilder houdt er rekening mee dat er de komende tijd vaker een stijging zal zijn in het aantal positieve testuitslagen. “Het is heel vaak zo dat als er in een gezin iets is, dan loopt het zomaar op”, constateerde hij.

In Genemuiden kregen er 43 mensen de uitslag dat ze positief getest waren. Een week daarvoor waren dat er 38. In Hasselt waren dat er 20 tegenover 19 een week eerder. In Zwartsluis is sprake van een fors toename. In de afgelopen week werden 15 mensen positief getest, een week eerder waren dat er 4.

In de regio IJsselland, waar Zwartewaterland onder valt, start de GGD volgende week vrijdag met het inenten van mensen tegen het coronavirus. “Ik denk dat dat iets is waar veel mensen naar uitkijken”, merkte de burgervader op. Op de website van de Rijksoverheid is te zien hoe dat in z’n werk gaat. Die pagina is hier te vinden.

Jaarwisseling

De burgemeester blikte ook terug op de jaarwisseling in de uitzending van het plaatselijke radiostation. “Als je het afzet tegen de zorgen die er waren, dan is het relatief rustig verlopen”, stelde hij. “Op Oudejaarsdag is er de hele dag een uitzending geweest en dat heeft een goede bijdrage geleverd”, vindt Bilder over, zoals hij het noemt, het lokale initiatief om mensen met elkaar te verbinden.

Ook het carbidschieten is volgens hem ‘best goed verlopen’. “Er zijn wel wat ongerechtigheden gesignaleerd. Maar we leven met 23.000 mensen samen, en de overgrote meerderheid heeft zich goed gedragen. Sommige dingen zijn ook niet te voorkomen.”

Het lijkt erop dat de uitzendingen voorlopig nog wel even doorgaan op donderdagavond. “ZwartewaterFM is van hele grote waarde gebleken”, blikte  Bilder terug op het afgelopen jaar. “Dit was een mogelijkheid om met heel veel inwoners in contact te blijven, ook toen heel veel andere vormen van contact niet mogelijk waren.”

Enrico Kolk