Afbeelding

Geen coronacijfers per kern, totaal wel minder mensen getest

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Vanwege de datalekblokkering bij de GGD kan burgemeester Eddy Bilder nog steeds niet de coronacijfers per kern uitgesplitst geven. Dat zei hij donderdagavond op ZwartewaterFM. Wel kon hij melden dat er in de afgelopen week 42 mensen positief getest werden op het coronavirus. Het datalek speelt, voor zover bekend, niet in de regio IJsselland. 

Een kwart van de mensen die positief getest werden, is in de categorie tussen de 20 en 30 jaar. Het aantal mensen dat zich laat testen loopt terug, merkt de burgervader. Hij roept inwoners op om zich wel te laten testen als ze klachten hebben. 

Winkels

Vanaf 10 februari kunnen mensen spullen bij winkels bestellen en afhalen. Dat gaat onder strikte regels. “Het mag niet te druk worden op straat en het afhaalpunt is buiten. Niet erg aanlokkelijk, met de weersvooruitzichten van volgende week”, concludeert Bilder, die zegt het te doen te hebben met de middenstanders. “Van mijn kant toch wel medeleven en een wens van sterkte voor al die hardwerkende middenstanders.”

Scholen

Hij merkt aan kinderen dat ze ‘toch wel heel graag’ naar school gaan. Volgende week gaan de basisscholen, de kinderopvang en het speciaal onderwijs weer open. De burgervader roept ertoe op om het aantal contactmomenten wel te beperken. “Dus niet je kind naar school brengen en even een praatje gaan maken.”

Schaatsen

Als het echt gaat vriezen en er kan geschaatst worden, dan mag dat. De gemeente kijkt in samenwerking met de ijsverenigingen naar hoe dat veilig kan. “Onze mensen mogen, met inachtneming van de regels, wel schaatsen.” De ijsbanen kunnen gewoon open. Mochten er vragen zijn, dan kunnen de verenigingen zich melden bij de gemeente. 

Enrico Kolk