Schaatspret in Hasselt
Schaatspret in Hasselt Archieffoto: Gerrit Slurink

Bilder roept op om vooral op ijsbanen te schaatsen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - “Het voelt nogal dubbel”, begint Eddy Bilder op ZwartewaterFM als hij het heeft over schaatsen. “Er is nu bijna een jaar voorbijgegaan waarin zo goed als niets mag. Alle leuke dingen zijn komen te vervallen. Nu hebben we winters weer en ijs en nu moeten we ook over dat schaatsen problematisch doen. Dat is jammer, maar het moet wel.”

Schaatsen is lichaamsbeweging en dat is gezond, vindt hij. “Dus het is goed dat mensen er met dit mooie weer gebruik van maken. Maar blijf die coronamaatregelen in acht houden, ga niet in groepjes met elkaar schaatsen. Ga ook niet ver van huis”, roept de burgervader op. “Neem geen onnodige risico’s, de ziekenhuizen zijn zwaar belast.”

Het ijs is lang niet overal even goed, merkt Bilder op. “Verschillende mensen zijn al door het ijs gezakt op de Arembergergracht in Zwartsluis. En het Grote Gat is levensgevaarlijk om te schaatsen. Kies voor de ijsbanen die zijn aangelegd.” 

Die zijn in Hasselt en Genemuiden al ‘vergevorderd’, weet hij. “Van Zwartsluis kan ik nog niet zeggen of de ijsbaan al gereed is.” Maar daar heeft Bilder een oplossing voor: “Houd de komende uren de website van IJsclub Concordia in de gaten.”

Het is niet de bedoeling dat mensen van buitenaf in Zwartewaterland komen schaatsen. “Ons gebied staat bekend om z’n gastvrijheid”, aldus Bilder. “Maar we moeten mensen van buiten ons gebied oproepen om hier niet te komen. Het was vandaag al erg druk en het weekend moet nog aanbreken.”

Enrico Kolk