Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

‘Activiteiten rond schaatsen’ zorgen mogelijk voor enorme toename coronagevallen (114)

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Het coronavirus laaide de afgelopen week flink op in Zwartewaterland en dan met name in Genemuiden. Burgemeester Eddy Bilder noemt de situatie op ZwartewaterFM ‘zorgwekkend’. 

In de periode van 15 tot en met 21 februari werden er 63 mensen positief getest. De meeste mensen (38) daarvan wonen in Genemuiden, 6 in Hasselt en 19 in Zwartsluis. 

Bilder merkt daarbij op dat in de afgelopen drie dagen ook nog eens 51 mensen positief getest zijn. Van die 51 zijn er 26 in Genemuiden, 11 in Hasselt en 14 in Zwartsluis. “Het gaat echt heel hard”, zegt de burgervader.

Hij noemt het ‘moeilijk’ om exact een oorzaak aan te geven. “Er zijn wel vermoedens en dan heeft het toch ook wel te maken met de activiteiten rond het schaatsen.” Het schaatsen zelf was geen probleem, zegt hij.

Ook speelt mee dat vermoedelijk de ‘Britse variant’ is opgedoken. Dat kan niet met zekerheid gezegd worden, maar Bilder noemt het wel ‘denkbaar’. De GGD controleert dat steekproefsgewijs en de uitslag daarvan laat een aantal weken op zich wachten.

Meer mensen lieten zich ook testen. Dat waren er 368, tegenover 211 in de week ervoor. Het percentage daarvan dat positief was (13 procent) ligt wel een stuk hoger. Dat was de week ervoor nog 9 procent.

“Ik snap heel goed dat mensen behoefte hebben om elkaar te ontmoeten”, zegt Bilder, die opmerkt dat de meeste besmettingen met het virus in de kring van familie en vrienden opduiken. Hij roept mensen op om zich aan de regels te houden. “We hebben het voor een deel zelf in de hand.”

Voor sommigen is er sprake van niet meer dan alleen griepverschijnselen, vertelt Bilder, die erop wijst dat zeker in Zwartewaterland is gebleken dat het ook anders kan.

Enrico Kolk