Afbeelding

Bijna 1.400 Zwartewaterlanders getest op coronavirus, 171 waren positief

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - “De situatie is nog best heel erg zorgelijk”, vindt burgemeester Eddy Bilder over het coronavirus in Zwartewaterland. Er werden weliswaar minder mensen positief getest, maar dat is volgens hem nog geen reden tot optimisme. Dat deelt hij donderdagavond mee op ZwartewaterFM.

Zo’n 1.400 mensen uit Zwartewaterland werden in de afgelopen week getest op het coronavirus. 142 Genemuidenaren kregen een positieve uitslag, 6 mensen uit Hasselt en 20 mensen uit Zwartsluis. Daarnaast waren er 2 mensen uit Mastenbroek die positief getest werden en van 1 positief geteste persoon is onbekend waar ‘ie woont. Totaal maakt dat 171 positief getesten.

Het percentage positieven is nog steeds ‘uitzonderlijk hoog’, zegt Bilder. Landelijk is dat zo’n 7 procent, in Zwartewaterland is 12,3 procent van de testen positief. De meeste mensen daarvan zitten in de categorie van 0 tot 20 jaar. “Dat zijn mensen die over het algemeen minder risico lopen”, stelt Bilder. “Maar er is toch altijd de kans dat je er behoorlijk ziek van wordt.”

Hij heeft het beeld dat er veel jongeren zijn die elkaar en elkaars gezelschap opzoeken. “Dat is een begrijpelijke neiging, maar wel eentje die nadelige effecten heeft”, zegt hij. Verschillende mensen lopen overigens via de scholen het virus op, maar de meeste overdracht vindt nog steeds plaats binnen het gezin.

Enrico Kolk