Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Bilder: ‘Het is nog beroerder geworden’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Het aantal coronagevallen is opnieuw explosief gestegen. In de afgelopen tien dagen werden in Genemuiden 200 mensen positief getest, in Hasselt waren dat er 15. In totaal 21 mensen uit Zwartsluis kregen een positieve testuitslag toen zij zich lieten testen op het coronavirus. “Het is nog beroerder geworden”, vat Bilder samen tijdens zijn wekelijkse update op ZwartewaterFM. In De Schans zijn twee coronagevallen geconstateerd. 

In de afgelopen week overleed ook een inwoner uit Zwartewaterland aan corona. “We zijn alweer geconfronteerd met de uiterste consequentie van het virus”, aldus Bilder. “Dat is een waarschuwing naar alle mensen dat we ons bewust moeten zijn dat het virus ook gevaarlijk is.” 

De burgervader maakt zich zorgen en zet een streep  onder de oproep dat mensen zich aan de regels moeten houden. Want dat gebeurt niet altijd. De politie deelde behoorlijk wat bekeuringen uit voor het niet naleven van de avondklok, vernam hij van agenten. “En dat gebeurt vooral in Genemuiden.”

De gemeente ziet dat het aantal besmettingen zich vooral manifesteert bij mensen onder de 40. “We hebben hier te maken met een heel besmettelijke variant. Soms als mensen in een groepje bij elkaar zijn geweest en er iemand corona had, dan kun je er bijna de klok op gelijk zetten dat ze daarna allen besmet zijn.”

Sinds vorige week dinsdag is de GGD-testlocatie in Genemuiden actief. Daar hebben 818 mensen gebruik van gemaakt. “Met een hoog percentage positieven”, weet Bilder. 14 procent van de mensen testte positief. “Dat is bijna het dubbele van wat er in de regio gebeurt, daar ligt het op 8 procent.”

De burgervader spreekt van grote zorgen. “Het gaat van kwaad tot erger als we niet in elk geval dat doen wat in ons vermogen ligt.”

Enrico Kolk