Roel Withaar.
Roel Withaar. Foto: Enrico Kolk

Raadscolumn GB: ‘Langzaam maar zeker’

Algemeen

Onlangs vroeg ik mij af of de jaren 2020 en 2021 de geschiedenis in zouden gaan als de “Coronajaren”. Die kans schat ik hoog in, het is een zeer ingrijpend en wereldwijd gebeuren geweest en zal ook nog wel zijn sporen nalaten. Gelukkig worden en zijn de corona gerelateerde maatregelen in ons land grotendeels afgeschaft, mondkapjes alleen nog in het openbaar vervoer en op vliegvelden, ook zijn er nog verscherpte regels voor kinderopvang en scholen en natuurlijk is er de QR code als toegangsbewijs voor horeca, theater en andere evenementen, maar langzaam maar zeker gaan we weer naar een min of meer normale maatschappij.

Ik schrijf bewust “min of meer normale maatschappij” want corona zal nooit helemaal verdwijnen, dat is wel duidelijk. Er wordt al gesproken over een jaarlijkse vaccinatie zoals bij de al ingeburgerde griepprik en ook de vaccinatie van baby’s of jonge kinderen wordt al genoemd. De invloed die corona vanaf maart 2020 op ons leven heeft gehad is niet gering geweest. Veel Nederlanders zijn er aan overleden, mensen die ziek geweest zijn lijden vaak nog heel lang onder de gevolgen van de besmetting, de isolatie van de bejaarden in hun woonverblijven en wat minder ingrijpend: de geannuleerde vakanties en verre reizen.

Ook in de plaatselijke politiek heeft het corona virus de zaak aardig in de war geschopt, fysieke vergaderingen waren verboden dus moest de besluitvorming plaatsvinden door middel van digitale bijeenkomsten, circa 24 plaatjes van de deelnemers op je beeldscherm en alleen praten na uitnodiging van de burgemeester. Gelukkig is dit nu voorbij, we hebben al weer een paar maal fysiek vergaderd, weliswaar nog met inachtneming van de nodige afstand, en vooral zonder het gebruikelijke handen schudden zoals zeer gebruikelijk was onder gemeenteraadsleden. Of dat nog weer terug komt? Hopelijk wel.
In de afgelopen maand september is de raad ook gaan vergaderen volgens een nieuw concept. Raadsvoorstellen die een maatschappelijke, ruimtelijke of culturele strekking hebben, worden eerst behandeld in een beeldvormende vergadering waarbij ook betrokken inwoners aanwezig zijn die door middel van inspreken hun mening kunnen geven over het voorliggende raadsvoorstel. Ook kunnen burgers dan in gesprek komen met de raadsleden die woordvoerder zijn over het bewuste voorstel. Hierna kan het raadsvoorstel naar de gemeenteraad voor oordeelsvorming en besluit. Zoals bij de meeste procedurewijzigingen zijn hier ook wat aanloopproblemen ontstaan maar alle goede dingen komen langzaam maar zeker.

Roel Withaar
Gemeentebelangen Zwartewaterland.