Afbeelding
Bianca van den Berg

Raadscolumn CU: ‘Verkeer’

Algemeen

Met enige regelmaat word ik door inwoners aangesproken over zaken waar men zich oprecht zorgen over maakt, met name op het gebied van verkeersveiligheid. Wat kan de gemeente en wat kunnen we zelf doen?

Veelal gaat het om situaties op kruisingen en splitsingen van wegen, die als onveilig worden ervaren. Iedereen schrikt bij het zien gebeuren van een bijna-ongeluk en dit geldt zeker voor omwonenden die vanuit hun woning zicht hebben op een dergelijke kruising of splitsing van wegen. Vaak betreft het fietsende kinderen of ouderen, dus de kwetsbare weggebruikers.

Onlangs hebben we als gemeenteraad een informatieavond gehad, waarbij een geactualiseerd Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (GVVP) werd gepresenteerd voor de periode 2021-2030. Voor de liefhebbers: https://zwartewaterland.raadsinformatie.nl/. De gemeente is verplicht om te zorgen voor het zichtbaar voeren van een “samenhangend en uitvoeringsgericht verkeer- en vervoerbeleid”. Als inwoners, bedrijven, gemeente en politiek werken we samen aan een veilig, leefbaar en sociaal sterk Zwartewaterland.

Als ik mij beperk tot het thema “verkeer” dan richt ons coalitieprogramma zich vooral op de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Juist zij moeten zich op een veilige en comfortabele wijze in onze mooie gemeente kunnen verplaatsen.
Onder de inwoners is enige tijd geleden een enquête gehouden en de uitkomst hiervan is verwerkt in genoemd GVVP. Verder zijn middels een ongevalsanalyse de locaties in beeld gebracht waar in de afgelopen 5 jaar zich drie keer of meer ongevallen plaats hebben gevonden dan wel locaties die als onveilig worden ervaren.

In Hasselt betreft dat in het bijzonder de kruispunten met de doorgaande weg naar de Lichtmis, de fietsoversteek op de Zwartewaterweg nabij Breman en op het wegvak en kruispunten op de Hoogstraat tussen Raamstraat en Markt.
In Genemuiden geldt dat voor kruispunten met de Simondsstraat, diverse kruispunten op de Stuivenbergstraat, Oosterbrugstraat, Tagweg en Schering.
In Zwartsluis betreft dit de kruispunten op de doorgaande weg richting Meppel met Buitenkwartier en Berkenlaan, de wegvakken Grote Kranerweerd tussen N331 en Conradsweg en Zomerdijk achter tankstation, de kruispunten N331/provinciale weg – De Nieuwesluis en Euroweg, alsmede het kruispunt Verkavelingsweg – Klinkerweg.

Ook mag niet onvermeld blijven dat de schoolroutes en -omgevingen in onze gemeente niet overal als voldoende veilig ervaren worden. Alles tegelijk aanpakken kan helaas niet: er zullen prioriteiten gesteld moeten worden.

Wat we zelf allemaal als inwoners en verkeersdeelnemers kunnen doen is rekening met elkaar houden, onze snelheid in acht nemen en ons verstand voorrang geven.

Jan de Velde
Raadslid ChristenUnie Zwartewaterland