Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn CDA: ‘Zieltjes winnen’

Algemeen

De verkiezingen voor de Provinciale Staten komen er aan. Dat betekent dat politieke partijen weer campagne gaan voeren en de straat op gaan. Ineens poppen de krantenberichten met politieke partijen die werkbezoeken afleggen of middagen in de centra aanwezig zijn weer op. 

Zelf heb ik een soort haat-liefdeverhouding met campagnes. Als ik met flyers en mijn beste humeur op een marktplein sta, zie ik hetzelfde als wat ik zelf zou doen als ik een straatverkoper tegen zou komen: Stoïcijns doorlopen met de mededeling “Ik ben prima tevreden met mijn huidige energiecontract” of met een boogje naar mijn eindbestemming. Toch worden die momenten met plaatsvervangend ongemak aangevuld met zinvolle gesprekken. Vaak over de (politieke) onderwerpen die op dat moment leven. Maar ook vaak over onderwerpen die wat diepgang verdienen. Niet zelden is het een goed moment om contactgegevens uit te wisselen om later, onder het genot van een bak koffie, verder te praten. Speelt er iets in uw omgeving? Maak daar dan gerust gebruik van(!)

Vaak krijgen partijen het verwijt alleen de straat op te gaan als er zieltjes voor de partij gewonnen moeten worden. Ik snap dat verwijt, maar als ik eerlijk ben: Als het om de provinciale verkiezingen gaat... dan ben ik al blij als ik een paar mensen kan overtuigen om überhaupt te gaan stemmen. Als die stem naar het CDA gaat, is dat mooi meegenomen. We weten echter allemaal dat deze verkiezingen met lage opkomstcijfers bij de minst ‘populaire’ horen. 

Toch heeft de provincie een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Over het algemeen weet iedereen wel dat de provincie een groot deel van de wegen in Overijssel beheert en een belangrijke stem heeft in hoe duurzaamheidsmaatregelen in het landschap terecht mogen komen. Met name díe onderwerpen zie je ook vaak terug in de campagnes van vele partijen. Het CDA ziet in haar verkiezingsprogramma echter ook een ander belangrijke taak van de provincie, wat wij het ‘cement van de samenleving’ noemen, namelijk: investeren in cultuur, verenigingen, gemeenschapszin en ‘noaberschap’.

Onze kandidaat voor Zwartewaterland is oud-raadslid en fractievoorzitter Margreet Bosma. Met 16 jaar ervaringen in de gemeentepolitiek lijkt mij dat een uitstekende kandidaat die Zwartewaterlanders in de provincie moet gaan vertegenwoordigen! Ik ben er van overtuigd dat Margreet de tijd voor u neemt, luistert, en uw wens in de provinciale staten kan vertegenwoordigen.

Tjonge. Ben ik toch weer zieltjes aan het winnen…

Rudi van Zandwijk, fractievoorzitter CDA
06-428 888 80

Enrico Kolk