Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn ChristenUnie: ‘Zwartewaterland sociaal’

Algemeen

Op 2 februari 2023 heb ik tijdens een gemeenteraadsvergadering gezegd, dat wij als fractie van ChristenUnie met dankbaarheid constateren dat Zwartewaterland voluit een sociale gemeente te noemen is. Dit kreeg bijval van diverse andere partijen in de raad.

Onlangs werd in de gemeenteraad de Preventienota vastgesteld, waaraan zich inmiddels zo’n 50 maatschappelijke organisaties hebben gecommitteerd. Gezamenlijk streven we naar een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. Dit betekent dat we samen inzetten op Positieve Gezondheid voor alle inwoners.

Maar om iedereen in de samenleving te kunnen laten meedoen zijn goede regelingen noodzakelijk.

Met enige regelmaat word ik tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden bevraagd over mogelijkheden van ondersteuning. Helaas komt het ook nog steeds voor dat mensen geen gebruik maken van bestaande regelingen, omdat men hiervan niet (voldoende) op de hoogte is.

We hebben allemaal aan den lijve ervaren, dat het leven het afgelopen jaar fors duurder is geworden. De explosief gestegen prijzen van gas en elektra, maar ook die van de dagelijkse boodschappen zijn daar debet aan.

Je zal maar tot die categorie behoren die voorheen, ondanks een laag inkomen, maar moeilijk rond kan komen en nu moet vechten om uit de schulden te blijven. Of het uit de schulden blijven is niet gelukt en uit schaamte wordt niet tijdig hulp ingeroepen. Logisch gevolg is dat er flinke stress wordt opgebouwd.

Dat geldt ook voor de minima, die een inkomen hebben, net boven het minimum en om die reden net niet in aanmerking komen voor de Voedselbank. Voor een overzicht van bestaande regelingen verwijs ik naar de website https://www.zwartewaterland.nl/zorg-en-ondersteuning

Vorige week vestigde de gemeente de aandacht op  een nieuwe regeling voor inwoners met een laag inkomen en weinig vermogen die in de plaats komt van het Kindpakket: de Participatieregeling: www.zwartewaterland.nl/particpatieregeling

Deze regeling maakt het voor kinderen, jongeren én volwassenen mogelijk om deel te nemen aan bijvoorbeeld sportieve of culturele activiteiten. 

Maar deze regeling is ook bedoeld voor deelname aanmaatschappelijke activiteiten. Bijvoorbeeld een bijdrage voor een fiets of laptop bij de overgang naar het voortgezet onderwijs. Of een vergoeding voor het behalen van zwemdiploma’s A en B voor kinderen en jongeren tot 21 jaar.

Tenslotte: Op de website https://geldfit.nl is gratis informatie te vinden over geld in uw/jouw persoonlijke situatie, met tips of een persoonlijk advies. Hier wordt zelfs de mogelijkheid geboden om anoniem telefonisch contact op te nemen via 0800-8115.

Jan de Velde

Raadslid ChristenUnie