Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn ChristenUnie: ‘In de ander is troost’

Algemeen

Ze zit tegenover me. Met tranen in haar ogen. Haar naam is Emma*. Ze vertelt dat ze niet meer weet wat ze moet doen. Ze voelt zich eenzaam, onbegrepen en alles lijkt te mislukken. Toekomstperspectief ontbreekt en daardoor is het hier en nu voor haar zinloos. Ik ben de eerste volwassene die ze in vertrouwen neemt. Ze kan niet meer en alles in haar schreeuwt om hulp. Ik luister en stel vragen en langzaam komt ze tot rust. 

Zomaar één van de jongeren die ik in het dagelijks leven tegenkom. En ik zou nog door kunnen gaan met verhalen van jongeren die vanwege allerlei omstandigheden vastlopen. Ik maak me zorgen. Deze jongeren zijn onze toekomst, de nieuwe generatie die straks de samenleving draaiende moeten houden. 

Morgen wordt het preventieakkoord ‘Samen zijn we Zwartewaterland’ getekend. Samen met tientallen organisaties en verenigingen werkt de gemeente Zwartewaterland aan ambities voor een positieve gezondheid. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. In een mooie en heldere nota worden de plannen kenbaar gemaakt. We weten meer dan ooit dat een gezonde leefstijl belangrijk is voor onze fysieke en mentale gezondheid. 

En de ChristenUnie is dan ook blij met dit document. Veel van onze idealen zijn er in verwerkt. We zien terug dat het belangrijk is dat iedereen mee kan en mag doen. Ook als het zelf niet lukt en vanuit eigen kracht alles onmogelijk lijkt. Daarnaast lezen we dat er ingezet wordt op ontmoeting van elkaar. Juist in tijden van eenzaamheid, verkilling en polarisatie is het goed om de ander te zien en te ontmoeten. 

Psycholoog Dirk de Wachter zegt het treffend: “De andere mens is tegenover, waar we troost uitputten en troost in vinden.” Want er is nog altijd een taboe om te spreken over onze zorgen, moeilijkheden en mentale klachten. Belangrijk dus dat er ruimte is om kwetsbaar te zijn. Uit ervaring weet ik dat praten in een vroeg stadium helpt. 

Een aantal jaar geleden liep ik zelf vast. Het lukte niet om alle ballen omhoog te houden. Gesprekken met professionals zorgden ervoor dat ik handvatten ontving die ik kan inzetten in tijden waarin alles duister lijkt. Daarom luister ik naar Emma en deel mijn ervaringen. En geef haar mee, zoals een lied zo treffend luidt:

“Ligt de lat veel te hoog?
Loop er dan onderdoor
Wie heeft gezegd dat je er over moet?”

*Emma is een gefingeerde naam.

Alberdine Kijk in de Vegte-Floor
Raadslid ChristenUnie

Enrico Kolk