Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn ChristenUnie: ‘Vertrouwen of wantrouwen?’

Algemeen

Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Dit zijn traditiegetrouw de verkiezingen met de laagste opkomst. De politiek in Den Haag of in de eigen gemeente leeft meer en is meer zichtbaar.

Tegelijkertijd leven we in een tijd waarin het vertrouwen in de politiek een dieptepunt heeft bereikt. Dat heeft te maken met de vele crisissen die er spelen (energie, stikstof, vluchtelingen, Oekraïne, corona). Veel mensen zijn ontevreden hoe de politiek dit probeert op te lossen.

De verwachting is dat deze onvrede onder de mensen ook zijn weerslag gaat hebben op het stemgedrag van mensen en op de politiek in de provincie en dus indirect ook op de samenstelling van de Eerste Kamer in Den Haag. Als je ergens niet tevreden over bent, wordt de verleiding groot om een proteststem uit te brengen vanuit wantrouwen. 

Je stemt dan op een partij waar je nog niet eerder op hebt gestemd. Dit omdat de partij belooft, dat ze het ene thema waar jij zo ontevreden over bent, gaat oplossen op een manier die jij goedkeurt. De verleiding is groot, dat geef ik toe. Het ene thema kan voor jou een groot probleem zijn. Het gaat over jouw toekomst. En dan klinkt een concrete oplossing als muziek in de oren.

Maar weet je ook hoe die partij waarop jij overweegt te stemmen, zich gedraagt op andere thema’s? De problemen waar we dagelijks allemaal mee te maken hebben is groter dan een enkel thema. Het gaat over oorlog in Oekraïne, het stikstofprobleem, de vluchtelingencrisis de energiecrisis, etc. Er spelen meerdere problemen tegelijk. 

Bovendien hangen veel problemen met elkaar samen. Het vraagt om een visie op hoe we met elkaar samenleven en hoe we de samenleving willen inrichten zodat iedereen gezien en gehoord wordt vanuit vertrouwen. We moeten van het ik naar het wij.
Ik heb daarom twee oproepen voor u:
1.        Ga stemmen op 15 maart! Maak gebruik van uw stemrecht. Uw stem telt en kan het verschil maken.
2.        Stem op een christelijk-sociale partij als de ChristenUnie.

Dan weet u zeker dat op de genoemde thema’s maar ook op onderwerpen als het levenseinde, ongeboren kind en bijzonder onderwijs goede beslissingen worden gemaakt. Weloverwogen. Vanuit het grotere geheel. Dat geeft vertrouwen. We staan er namelijk niet alleen voor. De ChristenUnie is een unie die Christus wil volgen in het belang van alle mensen.

Willem Jan Visscher
burgerraadslid ChristenUnie

Enrico Kolk