Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn PvdA: ‘Energietoeslag’

Algemeen

Afgelopen maart konden we weer naar de stembus en daar hebben we in grote getale gehoor aan gegeven. Vanuit de PvdA kunnen we niet zeggen dat de uitslag was wat we gehoopt hadden, want in Zwartewaterland is 1% minder op onze partij gestemd.

Dat de schade beperkt is gebleven hebben we te danken aan een goed provinciaal verkiezingsprogramma met veel mooie thema’s. Zo zetten we in op de bestrijding van laaggeletterdheid en het digitaal vaardig maken van inwoners, zodat men zich voldoende kan redden in de samenleving. We komen op voor de vrijwilligers, waarvan er nooit genoeg zijn. Basisvoorzieningen zoals onderwijs en medische zorg in dorpen en plattelandsgemeenten willen we bereikbaar houden voor iedereen. Jongeren maken zich zorgen over voldoende woonruimte, daarom willen we voldoende betaalbare huur- en koopwoningen bouwen en zorgen dat deze woningen betaalbaar blijven. We willen dat iedereen mee kan doen bij de omschakeling van aardgas naar duurzame warmte. Veel mensen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer, daarom moet het ov voor iedereen betaalbaar blijven. Ook de aanleg van voldoende fietspaden vinden we belangrijk voor onze bereikbaarheid. We stimuleren sporten en bewegen en willen zorgen voor het behoud van de faciliteiten die hierbij horen, zoals zwembaden en sporthallen.

Deze provinciale thema’s zijn voor ons in Zwartewaterland ook belangrijk en wij zullen ons hiervoor blijven inzetten. Een ander belangrijk thema is dat we ons inzetten voor inwoners en huishoudens die in de problemen komen door een fors gestegen energierekening. Wist u bijvoorbeeld dat onze gemeente diverse regelingen heeft en hulp kan bieden? In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor het ontvangen van een energietoeslag van 1.300 euro. Hierbij wil ik u graag attenderen dat deze toeslag voor 2022 nog aangevraagd kan worden t/m 30 juni van dit jaar. Maak hier gebruik van als u dat al niet gedaan heeft. Voor 2023 is er ook een energietoeslag beschikbaar, die vanaf 1 juli aangevraagd kan worden.

Naast de energietoeslag biedt onze gemeente nog meer hulp, bijvoorbeeld in de vorm van een gratis energiecoach die u met tips helpt energie te besparen. Wanneer uw inkomen te hoog is voor de energietoeslag, maar u toch in de problemen komt door een hoge energierekening, kunt u mogelijk gebruik maken van het Sociaal Noodfonds. Dit fonds is ontstaan door een motie van de PvdA en daar ben ik best wel een beetje trots op.

Diederik Hoekman, fractievoorzitter PvdA
zwartewaterland.pvda.nl