Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn PvdA: ‘Inspraak voor de burgers’

Algemeen

We leven in een tijd waarin iedereen gehoord wil worden en waarin je met ieders mening geconfronteerd kunt worden. Dit heeft goede, maar ook minder goede kanten. Want zitten wij altijd te wachten op een ieders mening? En is het wel belangrijk dat iedereen altijd zijn of haar mening kenbaar maakt? Geregeld kunnen hierdoor discussies, meningsverschillen en verkeerde beeldvormingen ontstaan, met alle gevolgen van dien. Een goed voorbeeld hiervan is Social Media, waarop veel ongezouten meningen worden gegeven wat soms kan eindigen in beledigingen en dreigementen. 

Aan de andere kant is het van groot belang voor onze samenleving dat we meer met elkaar in gesprek gaan, luisteren naar elkaars meningen en een goede discussie voeren op basis van wederzijds respect.

Zo moet ook een gemeente functioneren, want daar wordt gewerkt aan onderwerpen die ons allemaal aangaan, vaak zonder er iets van te merken. Dan lees je een bericht in een krant of op internet, of tijdens verkiezingen, maar vaak lijkt de communicatie eenrichtingsverkeer. De gemeente heeft echter wel degelijk behoefte aan contact met haar inwoners. Pogingen om in de media aandacht te vragen voor een onderwerp zorgen vaak niet voor de gewenste reacties vanuit de samenleving, een probleem dat overigens niet alleen in onze gemeente speelt. 

Gemeente Zwartewaterland is bezig beleid te formuleren op het gebied van de fysieke leefomgeving. Wij moesten ook even googelen wat hiermee bedoeld wordt. Deze term komt uit de Omgevingswet (een wet die heel veel onderwerpen bevat die ons direct raken), waarmee de natuurlijke omgeving, zoals cultuurlandschappen, wordt bedoeld. Ook lucht, water, bodem, natuur en door de mens gemaakte objecten vallen onder deze wet. De omgevingswet omvat dus veel onderwerpen die ons aangaan. In dit beleid krijgt participatie een grote rol, zo wordt bepaald in welke gevallen de gemeente haar inwoners moet vragen om mee te denken of mee te bepalen. Dit is geen vrijblijvende vorm van uw mening mogen geven. Nee, de gemeente laat uw mening meewegen in haar besluitvorming. Dat is toch iets om blij van te worden? Uw mening wordt wel degelijk op prijs gesteld, maar u moet uw stem wel laten horen!

PvdA is een groot voorstander van dit voornemen en zal zich hier sterk voor blijven maken: de inwoners de mogelijkheid bieden om invloed uit te kunnen oefenen op onderwerpen die ons allemaal aan gaan. Democratie zoals deze bedoeld is.

Fractie PvdA
Albert, Ron, Klaas en Diederik