Afbeelding
Foto: Bas Wilberink

Workshop Erfvergroening in de Veldschuur

Algemeen

ROUVEEN - In de workshop Erfvergroening in de Veldschuur, komende vrijdag, krijgen mensen uitleg over biodiversiteit op en rond erven. “U doet er ideeën op, maakt een schetsontwerp en krijgt uitleg over subsidies. Ook kunt u een afspraak maken met een ecoloog voor een gratis advies aan huis”, blijkt uit een persbericht.

Tijdens de workshop krijgen deelnemers uitleg over het maken van een groen erfontwerp en de elementen waarmee zij kunnen vergroenen. Bijvoorbeeld met houtwallen, poelen, bloemenweides, nestkasten en rommelhoekjes. Wanneer mensen vooraf hun adres doorgeven, krijgen ze tijdens de workshop een luchtfoto van hun erf om het schetsontwerp op te maken. “Maar als iemand alleen uitleg wil, is dat ook prima”, zegt ecoloog Adriaan de Gelder. Het is ook mogelijk een afspraak te maken voor een erfbezoek van een ecoloog voor gratis advies op maat.
Vergroenen is gunstig voor flora, fauna én mensen, benadrukt De Gelder. “Een groen erf ziet er mooi uit, van fruitbomen kun je eten en groen biedt schaduw in de zomer. Op bomen, struiken en bloemen komen insecten af. Die trekken vleermuizen en vogels aan die overlastgevers, zoals muggen en de eikenprocessierups, te lijf gaan. Meer groen zorgt bovendien voor een betere leefomgeving voor 114 ‘aandachtsoorten’ in Overijssel. Dieren en planten die zeldzaam zijn, vooral in Overijssel voorkomen of waarmee het minder goed gaat.”

“Wie zijn erf vergroent met specifieke maatregelen voor de aandachtsoorten kan subsidie krijgen”, zegt Martin Bruins van de provincie. “Denk bijvoorbeeld aan de kerkuil, boerenzwaluw, huiszwaluw en patrijs.” Aanvragers kunnen begeleiding krijgen bij de inhoudelijke beoordeling voor de subsidieaanvraag. Aanvragen kan nog heel 2023.

De workshop Erfvergroening is op vrijdag 28 april in de Veldschuur. Er zijn twee sessies: van 09.30 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.30 uur. Deelname is gratis, maar het is in verband met de voorbereiding handig als mensen zich opgeven en aangeven welke sessie ze willen volgen. Dat kan via natuurvoorelkaar@overijssel.nl.

Enrico Kolk