Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn ChristenUnie: ‘De jeugd van tegenwoordig’

Algemeen

“De jongeren van tegenwoordig houden van luxe, hebben slechte manieren, hebben minachting voor alle gezag en tonen geen eerbied voor ouderen. Jongeren praten als ze zouden moeten werken, ze spreken hun ouders voortdurend tegen, kletsen in gezelschap en tiranniseren hun leraren.” Herkenbaar? 

Misschien verzucht u, net zoals ik, wel eens aan tafel dat het allemaal wel respectvoller mag. Bovenstaand citaat wordt toegeschreven aan de Griekse filosoof Socrates die leefde in de 5e eeuw voor Christus. Deze quote wordt gebruikt om aan te tonen dat de klacht over jongeren van alle tijden is. 

Ik moest hieraan denken toen ik deze week aanwezig was bij de voorstelling van de film ‘Respect’. Deze film is gemaakt in samenwerking met gemeente Zwartewaterland en behandelt onderwerpen zoals depressies, racisme, discriminatie en online pesten. De rollen worden vertolkt door leerlingen van het Agnietencollege. Als kijker van de film word je meegenomen in het leven van verschillende tieners met elk hun eigen problematiek. De film toont de impact die woorden en gedrag kunnen hebben. De film houdt een spiegel voor en levert mooie en goede input voor een gesprek. 

Echter de eeuwenoude analyses over verloederende jongeren werden donderdagavond niet bewaarheid. Integendeel! Ik zag betrokken, enthousiaste, ietwat verlegen jongeren die trots waren op wat ze hadden neergezet. De onderwerpen waren door de jongeren zelf aangedragen en dat zegt in mijn ogen al heel veel. De leerlingen vragen aandacht voor de dingen die helaas aan de orde van de dag zijn, maar leggen zich daar niet bij neer. Met hun bijdrage laten ze zien dat respect belangrijk is. 

De film zal vooral educatief worden ingezet om het gesprek met jongeren over genoemde zaken aan te gaan en zal hopelijk bijdragen aan het besef dat iedereen waardevol is. Tegelijkertijd houdt de film ook de oudere generatie een spiegel voor. Want we kunnen klagen over onze jeugd, maar welk gedrag laten wij als voorbeeld zien? Het is aan de jongeren om wijsheid te bestuderen, maar de aan de ouderen om haar toe te passen. 

Na een korte zoektocht op internet kwam ik erachter dat het citaat waar ik mee begon helemaal niet toe te schrijven is aan Socrates. Het is niet in zijn geschriften terug te vinden. Iets wat hij wel gezegd heeft en wat ik meegeef om over na te denken is: “Zeg niet alles wat je weet, maar weet altijd wat je zegt.” 

Alberdine Kijk in de Vegte-Floor
Raadslid ChristenUnie