Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn PvdA: ‘Busje komt zo...’

Algemeen

Het busvervoer in Zwartewaterland is voor velen een bron van frustratie. De klachten stapelen zich op, als een ongelezen stapel brieven op een vergeten bureau. Ouders zitten met klagende kinderen aan de ontbijttafel, en moeten noodgedwongen hun kroost zelf naar school brengen. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Sinds anderhalve maand wordt het busvervoer in onze regio uitgevoerd door EBS (RRReis). De overgang naar een nieuwe vervoerder is het gevolg van een nieuwe aanbesteding van de provincie Overijssel. Helaas verloopt deze overgang bepaald niet zonder horten en stoten. Wij begrijpen best dat een dergelijke overgang met opstartproblemen gepaard gaat, maar de stroom klachten is allerminst afgenomen. Het is ronduit dramatisch te noemen.

Wat zijn dan precies de problemen? Reizigers klagen over vertragingen, onbetrouwbare dienstregelingen en soms zelfs over bussen die helemaal niet opdagen. Ook komt het voor dat chauffeurs de weg niet kennen en een verkeerde weg inslaan. Voor scholieren betekent dit stressvolle ochtenden waarin ze hun aansluiting dreigen te missen en te laat op school komen. Met name in een tentamenweek leidt dit tot vervelende situaties. Voor werkenden kan het leiden tot verlies van kostbare werktijd. En voor ouderen en minder mobiele mensen is het simpelweg een kwestie van afhankelijkheid van het openbaar vervoer. De kwaliteit gaat dramatisch achteruit, terwijl de kosten dermate gestegen zijn, dat het voor sommigen haast onbetaalbaar geworden is.

Waar gaat het dan mis? Is het een kwestie van onervarenheid bij EBS? Of zijn er structurele problemen die al langer spelen? Misschien is het tijd voor een grondige evaluatie van het hele systeem. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de bussen op tijd rijden, dat reizigers op een comfortabele manier van A naar B worden gebracht, en dat de frustraties tot een minimum worden beperkt? En hoe kan het dat kosten stijgen, terwijl dienstverlening achteruit gaat?

Laten we hopen dat de verantwoordelijke partijen snel met oplossingen komen. Want een goed functionerend busvervoer is essentieel voor de leefbaarheid van onze regio. Laten we de klachten serieus nemen en werken aan verbetering. 

Misschien moeten “ze bij de provincie” zelf een keer de bus pakken en ervaren hoe het is om in de schoenen van een reiziger te staan. Wie weet leidt dat tot nieuwe inzichten en betere beslissingen. Onze fractie heeft de problemen aangekaart bij de provinciale fractie.

Maar voor nu blijft het afwachten en hopen op betere tijden. Wij blijven ons inzetten voor een beter openbaar vervoer. U kunt ons bereiken via onderstaande website.

Diederik Hoekman
Fractievoorzitter PvdA
zwartewaterland.pvda.nl