Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn VVD: ‘Participatie’

Algemeen

Door omstandigheden hebben we als VVD Zwartewaterland al enige tijd geen invulling gegeven aan deze column. Maar we zijn er weer en zoals u van ons gewend bent “Positief kritisch”.

Allereerst natuurlijk voor iedereen vooral een gezond voorspoedig en gezegend 2024 gewenst. Er is de afgelopen jaren veel gedaan in onze gemeente. En daar heeft u als inwoner een grote bijdrage aan geleverd. 

Wij weten uit ervaring dat wanneer er iets verandert in de gemeente, en het is niet direct van invloed op uw eigen situatie, de interesse wat minder is. U vertrouwt er dan op dat de door u gekozen raad de juiste beslissingen neemt. Soms zegt u achteraf “Hoe hebben ze dit nu kunnen doen.” 

Vanaf 1 januari 2024 gaan wij uit van de omgevingsvergunning. Hieraan is meteen een participatietraject gekoppeld. Het doel van dit participatietraject is dat de aanvrager zijn directe omgeving op de hoogte brengt van de wijzigingen die hij voorstelt. Dit geldt natuurlijk ook voor de gemeente zelf. Wil men iets veranderen dan moet de gemeente ook verplicht met u in overleg. 

En ik kan u verzekeren, daar komt wat op ons af de komende tijd. Wat denkt u van de energietransitie, wel of geen windmolens op de diverse aangewezen locaties, en hoe hoog? Uitbreiding industrieterreinen in Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis, en wat mag er dan op die industrieterreinen qua hoogte en activiteit. 

Nu de spreidingswet er gaat komen, hoe en waar gaan we met onze migranten heen en hoe gaan we verder om met de arbeidsmigratie. Het thema de afgelopen landelijke verkiezingen was nadrukkelijk “bouwen, bouwen, bouwen”. Maar waar, en welk stikstofbeleid wordt er gehanteerd.

Maar ook Zwartewaterland zal moeten bouwen willen we iedereen gehuisvest krijgen. En dan ook nog in de betaalbare sfeer, zodat het voor iedereen bereikbaar blijft om in onze mooie gemeente te blijven wonen. U zult dus regelmatig met het fenomeen “participatie” geconfronteerd worden.

Doe er aan mee en laat van u horen. Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de gemeente. Of bezoek met enige regelmaat een raadsvergadering of kijk mee op de livestream.

Het gaat ons allen aan. En dan hoeft u nadien ook niet te concluderen ”hoe kunnen ze dat nu doen”.

Gelet het aantal woorden voor deze column was dit het weer voor deze keer. Graag tot over 6 weken!

John Smits
VVD