Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn ChristenUnie: ‘Verkiezingen’

Algemeen

“Mevrouw, schalt het door de gang, op wie gaat u stemmen?” Op de school waar ik werk heerst ook de verkiezingskoorts en worden de scholierenverkiezingen georganiseerd. Een aantal leerlingen is druk bezig met het opzetten van een stemlokaal en daarbij behorende stemhokjes. De verkiezingsposters zijn in de gangen opgehangen. Stembussen worden klaargezet en stembiljetten worden uitgeprint. Voor de laatste keer wordt het stemprotocol uitgelegd aan de leden van het stemlokaal. Dan gaan de stembussen open en kan het feest van de democratie beginnen. Goed om te zien en te merken dat de politiek onder jongeren leeft.

Vandaag is het 22 november en zijn er verkiezingen. U kunt uw stem laten horen. Misschien bent u het vertrouwen in de overheid kwijt en gelooft u niet meer in betrouwbare politici. Of interesseert het u niet zoveel en denkt u dat uw ene stem geen verschil maakt. Echter dat is niet waar! Uw stem doet er toe. De politiek maakt belangrijke beslissingen die gaan over u en mij. Het gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Wat een zegen dat we in een democratie leven waarbij we onze stem kunnen laten horen.

Onze maatschappij kent tal van problemen die het samen leven moeilijk maken. Crisissen volgen elkaar op. De kloof tussen rijk en arm wordt groter, de natuur staat onder druk, de eenzaamheid neemt toe, antisemitisme viert hoogtij, jongeren zoeken een woning en boeren ontbreekt het perspectief. Veel van deze problemen hebben een samenhang en vragen niet om een nieuw contract, maar om een nieuw verbond. Een overheid die vertrouwen geeft aan haar burgers en investeert in lokale gemeenschappen. Een overheid die de samenleving doet bloeien en groeien en de meest kwetsbaren beschermt. Een overheid die bruggen slaat in plaats van muren bouwt.

Het kan zo zijn dat u nog zwevend bent en niet weet waar u op wil stemmen. Overweeg dan om een christelijk-sociaal geluid te laten horen.

De ChristenUnie wil Jezus volgen in het belang van alle mensen en zich sterk maken voor zorgzame gemeenschappen waarin men omziet naar elkaar en eenzaamheid verbroken wordt. Daarnaast willen we werk maken van rentmeesterschap en de aarde leefbaar houden voor onze kinderen en kleinkinderen. Maar ook heeft de ChristenUnie oog voor thema’s als ongeboren leven en waardig ouder worden, ook staat de onderwijsvrijheid niet ter discussie.

Het zal u niet verbazen welk antwoord ik de leerling gaf.

Alberdine Kijk in de Vegte-Floor
Raadslid ChristenUnie