Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn CDA: ‘Bouwen voor de toekomst’

Algemeen

Afgelopen januari organiseerden wij als CDA een thema-avond over vergrijzing. Misschien niet de vriendelijkste titel voor een thema-avond, maar het dekt wel de lading van een aantal problemen dat de komende tijd op ons af komt. Ook in Zwartewaterland.

We worden gemiddeld ouder dan paar decennia geleden. De gezondheidszorg barst uit haar voegen en we “willen steeds langer thuis wonen.” Eén van de grootste zorgen: Zijn de woningen van toekomstige ouderen wel geschikt voor hun mogelijke toekomstige zorgvraag? Tijdens de thema-avond zochten we naar oplossingen.

Een van de grootste zorgen van de aanwezigen is dat er in Zwartewaterland te weinig woningen zijn die geschikt zijn voor ouderen. We horen steeds vaker over wachtlijsten in de zorgcentra. 

Meerdere aanwezigen bevestigden dit door aan te geven dat men op huisvesting in Zwolle of Kampen aangewezen was op het moment dat hun (groot)ouders hulp nodig hadden. Omdat de huidige woning niet voldeed en er geen geschikte plekken in Zwartewaterland waren.

Ook kwam uit de gesprekken naar voren dat er ‘vitale’ ouderen zijn die wel willen verhuizen naar een kleinere - met het oog op de toekomst geschiktere – woning, maar dat deze gewoonweg te weinig beschikbaar zijn of niet aan de wensen voldoen.

Wij als CDA zien dit ook. Daarom benoemen we elke keer als het over woningbouwplannen gaat steeds weer het belang van het bouwen van levensloopbestendige woningen. Als we makelaars mogen geloven brengt een verhuizing van een grote gezinswoning naar levensloopbestendige woning zo’n 5 tot 7 andere verhuizingen op gang. Waardoor er uiteindelijk ook meer mogelijkheden voor starters en jonge gezinnen komen. Win-win situatie dus.

Toch zie je op Funda dat levensloopbestendige nieuwbouwwoningen langere tijd te koop staan. Het is paradoxaal: We willen langer thuis wonen, het liefste in de (grote) woning waar we letterlijk al jaren “thuis zijn”. 

Maar tegelijk zou het beter zou zijn om “op tijd” te kiezen voor een meer op de toekomst gerichte woning. Op het moment dat het verhuizen nog vrijwillig kan.

Wij als CDA blijven ons inzetten voor het bouwen van levensloopbestendige woningen. Tegelijk moeten we ook proberen te stimuleren om tijdig te verhuizen. Wel moet het aanbod aansluiten op de vraag: Badkamer en slaapkamer op de begaande grond, een kleine of gemeenschappelijke tuin, ruimte voor een berging en een extra hobby/logeerkamer. Het liefst in de buurt van zorgverleners en/of het centrum. Daar ligt wellicht de grootste uitdaging voor de politiek.

Rudi van Zandwijk
Fractievoorzitter CDA
06-428 888 80