Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Tips om je huis ten alle tijden schoon te houden!

Partnerbijdrages

Eén dag van de week wijden aan het schoonmaken van één ruimte of het uitvoeren van één taak is een geweldige methode om je huis mooi en schoon te houden. Je kunt bijvoorbeeld op vrijdag de badkamer schoonmaken en de vloeren dweilen, op maandag de badkamer schoonmaken en de werkbladen en apparaten schoonvegen om je keuken te laten schitteren, en op dinsdag je woonkamer organiseren. Stel je timer in op een uur per dag in welke volgorde je maar wilt, en ga dan aan de slag!

Elke keer dat je kookt, ruim je op

Schone aanrechten zien er niet alleen fijn uit in je keuken en weerhouden ongedierte ervan om binnen te komen. Je kunt na maaltijden of snacks snel de vaat inladen en daarna je aanrechten schoonvegen omdat je je vaatwasser al hebt geleegd. Voor deze taak hoef je niets te verplaatsen. Na het wegzetten van eten, spray en ontsmet je de resterende ruimte.

Gebruik deurmatten

Je hoeft je vloer minder vaak schoon te maken naarmate er minder vuil binnenkomt. Gebruik deurmatten bij elke buitendeur om het buiten je huis te houden. Stofzuig of schud ze om de paar dagen naar buiten. Extra matten voor de garagedeur vangen nog meer vuil op.

Zorg ervoor dat de buitenkant is afgedicht om ongedierte buiten te houden. Zelfs het kleinste kiertje of gaatje kan insecten binnenlaten. Een extra isolatielaag toevoegen om je huis koel te houden in de zomer en warm in de winter is ook een idee.

De beste methode om een insectenprobleem op te lossen is om van buiten naar binnen te beginnen. Elke verbinding tussen je huis en de natuur kan problematisch zijn: Onder andere kunnen insecten binnenkomen via ramen, ventilatieopeningen, leidingen, schoorstenen en dakbedekking. Dit maakt horren ramen steeds belangrijker!

Bewaar voedsel in de koelkast

Dit is om te voorkomen dat je huis een toevluchtsoord voor insecten wordt. Voedsel moet in de koelkast of in luchtdichte bakken worden bewaard, want ongedierte en insecten komen in huis om eten te vinden. Fruitvliegjes, kunnen bijvoorbeeld aangetrokken worden door zowel vers fruit als fruit dat er al een tijdje ligt, ondanks het feit dat ze een mooi tafelstuk kunnen vormen. Ook voederbakken moeten niet over het hoofd gezien worden. Met name in de keuken is dit belangrijk.

Of het nu het huis is of de auto schoonhouden, het is gewoon fijn om in een schone omgeving te zijn.

Maak je vaat schoon

Als je iemand bent die de afwas vermijdt door het in de gootsteen te laten ophopen, probeer dan deze gemakkelijke tip om het werk dat ermee gemoeid is in perspectief te plaatsen: Zet een timer voordat je begint met de afwas voor een paar dagen als je het overweegt, en noteer hoe lang het duurde voordat je klaar was. Het zal eenvoudiger zijn om jezelf over te halen de afwas nu te doen als je weet dat het maar een paar minuten zou duren.

De gootsteen schoonmaken en schoonhouden

Een allesreiniger kan gebruikt worden om de gootsteen schoon te vegen van bacteriën en etensresten, met speciale aandacht voor de kraan. En omdat we allemaal de kraan aanraken met handen besmeurd met rauwe kip, moeten we die waarschijnlijk allemaal vaker schoonmaken.

Er zijn allerlei schoonmaakmiddelen verkrijgbaar, met de juiste schoonmaakmiddelen weet je zeker dat je het huis altijd schoon houdt!

Bovendien moeten sponzen regelmatig worden schoongemaakt, in de vaatwasser. Je kunt een spons zelfs schoonmaken in de magnetron: zorg ervoor dat je de sponsde spons geen metaal bevat voordat je hem goed inweekt en twee minuten verwarmt. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de spons, want hij zal behoorlijk heet zijn.