Een beeld van Sportclub-Flevo Boys. De return wordt dit seizoen niet meer gespeeld in competitieverband.
Een beeld van Sportclub-Flevo Boys. De return wordt dit seizoen niet meer gespeeld in competitieverband. Foto: Helmich Lubberts

‘Je trekt alles uit het lood’

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - De KNVB heeft vorige week de knoop doorgehakt. De voetbalcompetities worden niet meer hervat en er zal geen promotie en degradatie worden toegepast. Wel kwam het kabinet met een versoepeling. Jongvolwassenen tot 27 jaar mogen vanaf woensdag 3 maart in de buitenlucht weer samen sporten, maar dat bezorgt de voetbaltrainers van de clubs in Zwartewaterland kopzorgen.

Dat de KNVB de competities definitief in het slot heeft gegooid, komt niet als een verrassing. “Logisch. Het duurt zo lang voordat je weer normaal kunt trainen. Dan is het niet zo dat je straks in vier weken klaar bent voor wedstrijden. Dan ligt overbelasting op de loer. Een valkuil is hard te trainen om weer wedstrijdfit te geraken, maar dat is een valkuil”, aldus hoofdtrainer René van der Weij van Sportclub Genemuiden.

Doodziek

“Als liefhebber en trainer ben ik er doodziek van en de spelers ook. Maar uiteraard is het wel logisch dat de KNVB de competitie eruit gooit. Het was niet meer haalbaar”, aldus DESZ-trainer Pim Kaagman. Hans Roeland noemt het besluit ‘niet verrassend’. “Het kan niet anders. Een goede beslissing", aldus de trainer van Olympia '28.

Verschrikkelijk

De voetbaltrainers van de clubs uit Zwartewaterland zijn minder te spreken over de nieuwe regel, waarbij spelers tot 27 jaar samen mogen trainen in de buitenlucht, maar oudere spelers niet. Die moeten nog steeds met z’n tweeën trainen. “Eigenlijk vind ik het verschrikkelijk”, zegt Van der Weij. “Je doet het met z’n allen. Ik heb zeven jongens die ik in tweetallen moet laten trainen. Aan de andere kant is het wel zo dat jongens tot 27 jaar meer kunnen doen”, aldus de Sportclub-trainer, die op creatieve wijze wil proberen om iedereen aan z’n trekken te laten komen.

Jonge talenten

Daarnaast ziet hij de nieuwe regels ook als een kans om wat voorwerk te gaan doen. “We gaan zoveel mogelijk wedstrijden spelen onderling. Daarvoor gaan we jonge talenten uitnodigen. Zo kun je alvast kijken hoe deze jongens ervoor staan", zegt Van der Weij.

Rare situatie

Kaagman spreekt van een vervelende regel. “Bij 27 jaar ligt de streep. Voor ons is dat een onbegrijpelijke regel. Zo ben je teams uit elkaar aan het trekken. Als je 26 jaar bent en 360 dagen, dan mag je in groepsverband trainen. Een week later ben je jarig en mag dat niet meer. Dat is toch krom."

"Ik snap wel dat ze ergens een lijn moeten trekken, maar kan dat niet op een andere manier? Waarom mogen alle jongens van standaardelftallen niet met elkaar trainen? Nu creëer je een heel rare situatie. Ik heb verschillende jongens van boven de 27. Die kunnen niet meetrainen met de groep, dat is ongelooflijk zuur. Dat kun je niet uitleggen. Dit vraagt om iets meer maatwerk, maar dat is niet gebeurd. Bij de jongens ontbreekt er al een prikkel, omdat er geen wedstrijden zijn. Het is 'killing' als je de spelers dan ook nog uit elkaar gaat halen.”

Ook vindt Kaagman dat de regel oneerlijkheid creëert. “Een 25-jarige speler kan ik groepsverband trainen en kan zich verder ontwikkelen. Een 28-jarige kan dat niet en staat stil. Dat is niet eerlijk. Je trekt alles uit het lood."

Zoeken naar mogelijkheden

Ook Roeland zet z’n vraagtekens bij de nieuwe regels. “Het is vreemd dat spelers ouder dan 27 jaar buiten de boot vallen. Die gasten balen er ook van”, aldus Roeland, die aangeeft dat Olympia '28 met het hele team gaat trainen.

“Daarbij moeten de spelers van 27 jaar of ouder wel de 1,5 meter afstand waarborgen. Binnen de regels is het zoeken naar mogelijkheden in plaats van binnen de mogelijkheden zoek naar moeilijkheden. Dit vergt weer nieuwe oefenvormen”, aldus Roeland, die nog even benadrukt dat er geen oefenwedstrijd onderling gaan plaatsvinden bij Olympia '28. “De club heeft besloten om dat niet te gaan doen.”

"Eigenlijk vind ik het verschrikkelijk. Je doet het met z'n allen."

Gerard Meijeringh