Afbeelding
Foto: Delta Fiber

Vier miljoenste Nederlandse glasvezelaansluiting is in Hasselt

Algemeen

HASSELT - In de stromende regen zette burgemeester Eddy Bilder vorige week de schop in de grond voor de vier miljoenste glasvezelaansluiting van Nederland. Dat deed hij samen met gedeputeerde Eddy van Hijum, Jan Hilko Hofstede, eigenaar van het bedrijf Digidot en Michiel Admiraal, directeur Delta Fiber Netwerk.

Volgens Hofstede verandert de wereld snel. “Waar voorheen alle content via de traditionele kabel je huis binnenkwam, gaat dat nu via internet. Kijk naar Formule 1 of Premier League. Dit soort ontwikkelingen is voor steeds meer mensen een reden om te kiezen voor snel internet via glasvezel.” 

Michiel Admiraal, directeur Delta Fiber Netwerk: “Wij zijn heel trots dat Delta Fiber Netwerk de vier miljoenste aansluiting van Nederland maakt in Hasselt. In Overijssel hebben wij als bedrijf een rijke historie, en is meer dan een derde van alle de adressen in deze provincie door Delta Fiber Netwerk voorzien van glasvezel. En daarom is deze dag voor ons op deze locatie, extra bijzonder. Onze ambitie blijft om ook in de rest van Nederland zoveel mogelijk huishoudens en bedrijven toegang te geven tot glasvezel. Inmiddels gaat de teller richting de 900.000, op naar een miljoen aan het einde van dit jaar.”

De aftrap voor de realisatie van de vier miljoenste glasvezelaansluiting is een bijzonder moment, volgens Delta. Gedeputeerde Eddy van Hijum licht toe: “Snel internet, overal beschikbaar en voor iedereen. We zijn ongelooflijk trots dat dit in Overijssel nu heel vanzelfsprekend is.”

Dit is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van inwoners, bedrijven en lokale overheden, voglens hem. “Dat Overijssel vooroploopt in Nederland is mooi, want de ontwikkelingen gaan in rap tempo verder. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat zorg op afstand, online lessen volgen en thuis werken heel goed mogelijk zijn als je een goede, stabiele internetverbinding hebt. Dat is belangrijk voor de toekomst van heel Nederland.”

Mathieu Andriessen, directeur van branchevereniging NLconnect was bij de mijlpaal aanwezig en ziet dat de aanleg van glasvezel overal in Nederland een vlucht heeft genomen. “De helft van het land heeft nu glasvezel. En het glas is halfvol. Bestaande en nieuwe glasvezelpartijen investeren namelijk op grote schaal in nieuwe projecten. De verwachting is dat we dit jaar het record uit 2013 van het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen ruimschoots overtreffen. En de komende jaren gaat de uitrol op volle kracht door. Dat is goed nieuws voor ons land, dat daarmee mondiale voorloper blijft op het gebied van digitale connectiviteit.”
Het is de bedoeling dat er in september een glasvezelverdeelpunt in Hasselt geplaatst wordt.

Enrico Kolk