Afbeelding
Bianca van den Berg

Raadscolumn SGP: ‘Het gewone is (niet zo) bijzonder’

Algemeen

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Dit schijnt een zeer Nederlandse uitdrukking te zijn. Een mooie uitdrukking, maar soms vraag je jezelf af wat tegenwoordig de norm van ‘gewoon’ is.

Onlangs las ik een mooie column van dr. Elsbeth Visser-Vogel (docent en onderzoeker bij de CHE). 

In deze column legt zij de vinger bij wat tegenwoordig onder jongeren weleens de norm lijkt te zijn. Namelijk dat je succesvol moet zijn en je zelf verantwoordelijk bent voor dit succes. Lukt dat niet, dan is dit jouw probleem.

Tegenover deze norm van succesvol zijn, pleit zij er juist voor om zwakte niet als iets wat uit de weg geruimd moet worden te zien, maar als kracht.

Nu zouden we in de gemeenteraad de wethouder kunnen oproepen om met mooie rapporten en beleidsstukken te komen. Stukken waarin dit thema stap voor stap en aan de hand van allerlei procedures en protocollen aan wordt gepakt.

Ik denk niet dat dit de juiste stap is… Natuurlijk kan de gemeente een taak vervullen op dit gebied, maar dan vooral dienend. 

Ik zie deze taak veel meer als ondersteunend aan dat wat (gelukkig) vaak al goed gaat en ondersteunend aan bestaande structuren.

Het eerste waar ik aan denk zijn de gezinnen. Als er ergens een plek is waar je als mens gewaardeerd wordt, dan zou dat daar moeten zijn. Gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo, alleen omdat het goed gaat zien we dat niet altijd.

Om onze gezinnen heen staat meestal een heel netwerk van familie, buren, (sport)verenigingen, werkgevers, scholen en kerken. Ieder met een eigen taak en verantwoordelijkheid. 

Als we kijken naar hoe in onze kernen deze taken en verantwoordelijkheden worden opgepakt, zien we dat er veel laagdrempelige initiatieven zijn. Gewoon voor elkaar klaar staan en kijken naar wat er wel kan.

Waarschijnlijk is het bovenstaande voor u de normaalste zaak van de wereld. Dat is het eigenlijk ook. Toch zien we dat beleidsmakers nog onvoldoende rekening houden met de kracht van een samenleving. 

Voor onze eigen ambtenaren geldt dit over het algemeen niet, maar in bijeenkomsten van de Regio Zwolle hebben we meermalen aandacht gevraagd voor de kracht van gemeenschappen zoals in Zwartewaterland. 

Er worden weliswaar hele nuttige en zinnige dingen gezegd, maar dat zijn vooral meetbare zaken. En juist het goede gewone is vaak zo lastig te meten…

Wilhelm Bisschop
Raadslid SGP