Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Gemeente bekijkt de mogelijkheden voor aardgasvrij verwarmen per wijk

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De gemeente gaat een warmteplan per wijk maken. Met zo’n warmteplan wordt duidelijk gemaakt hoe woningen en gebouwen duurzaam worden verwarmd in 2040. De gemeente wil in dat jaar aardgasvrij zijn.

“Stap voor stap, wijk voor wijk gaan we van het aardgas af”, zegt wethouder Harrie Rietman in een persbericht van de gemeente. “Samen met bewoners en bedrijven stellen we plannen op om huizen en bedrijfsgebouwen duurzaam te verwarmen.”

In het Nationaal Klimaatakkoord is afgesproken dat elke gemeente een Transitievisie Warmte maakt. Als de raad akkoord gaat, kan de gemeente zogeheten wijkuitvoeringsplannen maken. “Deze plannen bieden straks per wijk een oplossing hoe ze aardgasvrij gemaakt kunnen worden”, aldus de gemeente.
Dat gaat niet zomaar. “We begrijpen als gemeente heel goed dat de overgang veel vragen oproept. Wie gaat dit regelen? Wie gaat dit betalen? En waar gaan we beginnen?”, zegt Rietman. “De antwoorden op deze vragen worden verwerkt in de wijkuitvoeringsplannen. De wijkuitvoeringsplannen bieden per wijk een oplossing hoe ze duurzaam verwarmd kunnen worden. Deze plannen stellen we op met inwoners en andere betrokken partijen. Samen kijken we naar goede oplossingen.”
Een van de speerpunten in de Warmtetransitievisie is om inwoners en ondernemers te helpen bij het maken van duurzame keuzes. “Verbouwen, verhuizen of vervangen van een cv-ketel logische momenten waarop inwoners en ondernemers nadenken over hoe ze hun huis of bedrijfspand gaan verwarmen. Wij vinden het belangrijk om inwoners en ondernemers te helpen bij het maken van duurzame keuzes,” vervolgt Rietman in het persbericht. De gemeente maakte de Transitievisie Warmte samen met de woningcorporaties, netbeheerder, inwoners en andere belanghebbenden. In de visie is onderzocht welke wijken hoe en wanneer aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Hieruit blijkt dat er in Zwartewaterland weinig collectieve mogelijkheden zijn, zoals warmtenetten. Daarom kijkt de gemeente vooral naar individuele oplossingen. Uitzondering zijn mogelijk Greente en Dedemsvaart-Zuid.

Donderdag 2 december is er een online bijeenkomst over de Transitievisie. Inwoners kunnen hier inspreken, als ze die dag voor 12 uur mailen naar griffie@zwartewaterland.nl. De avond is te bekijken op https://zwartewaterland.raadsinformatie.nl/.

Enrico Kolk