Margreet Breman
Margreet Breman Foto: Jochim de Vlieger

Pilotproject 'Maak je har(d)t voor je relatie' krijgt meer voet aan de grond

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Het pilotproject ’Maak je har(d)t voor je relatie’ krijgt een vervolg in het komende jaar. “Ik ben dankbaar dat dit mooie initiatief geleidelijk aan steeds meer voet aan de grond krijgt”, zegt cöordinator Margreet Breman.

Verschillende mensen hebben contact gezocht die op een of andere wijze hulp nodig hadden met betrekking tot dit project. “Mooi, leerzaam en diepgaand waren de ontmoetingen en gesprekken. Maar wat is er een leed in een eenzame of gebroken relatie”, merkt Breman. Zij is het aanspreekpunt van het project. “De komende tijd wordt er nagedacht of er eventuele verbeterpunten zijn, zodat het project vanaf januari 2021 een vastere vorm binnen Zwartewaterland krijgt”

Het project is een initiatief van verschillende kerken en maatschappelijke organisaties en biedt vroegtijdig hulp aan partners die vastlopen in hun relatie. Deze hulp is kosteloos. Breman voert als relatiecoach echtpaargesprekken. Daarnaast voert ze, als counselor, met één van de partners individuele gesprekken die betrekking hebben op identiteit en zelfbeeld. “Deze gesprekken zijn zinvol omdat identiteit bepalend kan zijn in de relatiestructuur. Als partners overwegen om te gaan scheiden kunnen ze een begeleidingstraject volgen waarin alle relationele zaken nog eens op een rijtje worden gezet.”

Stellen kunnen na dit traject de beslissing nemen over een eventuele scheiding. Ook hiervoor kunnen ze bij Breman terecht. Er is zorg om degenen die gaan scheiden, zegt zij. “Stellen bevinden zich in een stressvolle periode wanneer er sprake is van een uitzichtloze situatie, wat kan uitmonden in een echtscheiding. Dat heeft een enorme impact, vooral ook als er kinderen bij betrokken zijn. En niet te vergeten is het voor familie en vrienden ook moeilijk om vanaf de zijlijn te moeten aanzien dat een echtpaar in deze heftige situatie is beland.”

Het project bestaat sinds het begin van dit jaar, vlak voor de coronacrisis. Deze crisis heeft veel impact op de samenleving en dus ongetwijfeld ook in relaties. “Het kan soms veel spanning teweegbrengen”, zegt Breman. “En dat kan de nodige weerslag hebben op een gezin.” Juist dan is het belangrijk om met elkaar te praten, zegt ze. “Maar het kan zijn dat je van huis uit niet geleerd hebt om over je diepste gevoelens te praten, dan is het heel moeilijk om dit in je relatie wel te doen.” Daarom kunnen mensen ook tips aangereikt krijgen.

Op het gebied van communicatie worden er dan spreekvaardigheden aangereikt die stellen dichter bij elkaar brengt. “De hulp is laagdrempelig”, volgens Breman. “Mensen hebben niet meteen te maken met een instantie. Wel zijn de gesprekken vertrouwelijk en er kan zelfs anoniem contact worden gezocht.”

Ook jonge stellen kunnen gebruik maken van de hulp die wordt aangeboden, noemt Breman. “Misschien zijn er in de verkeringstijd al (menings)verschillen ontstaan waar je gewoon niet uitkomt samen. Want verschillende opvoedingen, verschillende karakters, verschillende persoonlijkheden; het speelt allemaal mee als je samen een relatie hebt. Iedereen heeft een gebruiksaanwijzing in de omgang met elkaar. Juist omdat we allemaal anders zijn. Niet beter, maar gewoon anders. Trek aan de bel als je er samen niet uitkomt.”

Kwetsbaar zijn is nodig om in te zien dat het in een relatie niet meer gaat, dat het niet meer fijn is thuis, merkt Breman op. “Dan is het goed om vroegtijdig hulp te vragen. In Zwartewaterland zijn ruimtes beschikbaar om af te spreken.”

Ook is Breman bereid om thuis af te spreken voor een gesprek dat stellen verder kan helpen. Contact maken kan via bremanmargreet@gmail.com of 06-25154148.

Enrico Kolk