Jan Roetman destijds bij de erkenning van de bovenstem tot immaterieel erfgoed
Jan Roetman destijds bij de erkenning van de bovenstem tot immaterieel erfgoed Foto: Archief

Onderzoeker zoekt mensen die Genemuider bovenstem zingen

Algemeen

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - De Groninger Henk Vogel doet een promotie-onderzoek naar de psalmen. Onderdeel daarvan is de Genemuider bovenstem. Vogel is op zoek naar mensen die hij daarover kan interviewen.

Nederland is aan het ontkerkelijken. "Maar allerlei muziek met een christelijke achtergrond blijft wel bestaan”, zegt Vogel. "Sommige mensen gaan niet meer naar de kerk, maar willen toch iets met bijvoorbeeld de psalmen.” Als voorbeeld noemt hij verschillende festivals en concerten rondom de psalmen.

Uiteindelijk zal er een boek verschijnen naar aanleiding van het onderzoek. "Daarin staan vier verschillende ‘praktijken' beschreven”, legt Vogel uit. "Je hebt dan de bovenstem, een poëziefestival in België, waar men nieuwe psalmen dichtte, een klassieke muziekfestival, waarin alle psalmen langskwamen en psalm 151, dat zijn nieuwe teksten op muziek gezet.”

De bovenstem wordt geen apart hoofdstuk in het boek, maar een onderdeel ervan. "Wat is nou de rol van gemeenschapsgevoel?”, benoemt Vogel de onderzoeksrichting. "Ervaren mensen ook iets als ze samen psalmen met bovenstem zingen? Hoe saamhorig voelen mensen zich?”

Vogel kwam terecht bij de Genemuider bovenstem vanwege de aanwijzing tot immaterieel erfgoed, vertelt hij. "Je ziet op verschillende plekken wel bovenstem. Ik zag dat stadshistoricus Henk Beens zei dat de bovenstem in Genemuiden de oudste papieren had”, verklaart hij. "En ik moet mijn onderzoek toch ook beperken.”
Zelf kwam Vogel ook al eens in aanraking met de bovenstem. "Ik kende de bovenstem eerst niet zo goed, maar ik ben organist. Toen ik tijdens een trouwdienst van iemand uit Genemuiden op het orgel speelde, gingen mensen bovenstem zingen. Toen hoorde ik het voor het eerst”, vertelt hij. "In het begin vond ik het niet zo mooi. Ik ben ritmisch gewend, dus ik vond het maar langzaam.” Inmiddels is die mening veranderd: "Het is toch een heel indrukwekkend gebeuren.”

Voor zijn onderzoek wil Vogel graag mensen interviewen en een observatie doen. Die laat nog even op zich wachten. De lofzang wordt nu in veel gevallen digitaal gaande gehouden.

"Ik wil graag een zo gevarieerd en rijk mogelijk beeld krijgen. Dus of je nu liefhebber bent of niet, niet kerkelijk betrokken of kerkganger, zanger of luisteraar, jong of oud, man of vrouw - ik kom graag interviewen."
Mensen kunnen zich aanmelden door te mailen: h.vogel@pthu.nl. "We maken dan een afspraak voor een gesprek op een plek die u prettig vindt. Videobellen of een telefoongesprek zijn ook mogelijk. Uw gegevens worden geanonimiseerd en vertrouwelijk behandeld.”