Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Leerlingen van De Driemaster krijgen buitenles

Algemeen

HASSELT - Basisschool De Driemaster deed dit jaar opnieuw mee met de buitenlesdag. Al sinds 2017 staat die dag elk jaar op het rooster.

“Het bleek meteen al een leuke en inspirerende dag te zijn, die zowel bij de leerkrachten als de leerlingen goed in de smaak viel”, aldus een leerkracht van de school. Elke groep krijgt op deze dag minimaal één les in de buitenlucht. De leerkracht geeft in het lokaal de instructie en neemt de regels voor de buitenles met de leerlingen door. 

“De meeste kinderen vinden het heerlijk om in de buitenlucht te werken. Ze hebben meer ruimte voor de opdracht die ze doen en zijn actief en fysiek bezig”, vertelt de leerkracht. Dit jaar stond de dag gepland op 13 april. “Gelukkig was het op een flinke hagelbui na een droge, zonnige dag waarop volop buitenlessen gegeven konden worden.”

Uit onderzoek blijkt dat kinderen cognitief beter presteren wanneer ze kunnen bewegen. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld gedragen zich beter in de klas, ze zijn taakgerichter. Daarnaast presteren kinderen die tijdens het leren hun lichaam gebruiken beter in de les. 

Om scholen en leerkrachten hierbij te helpen, hebben IVN en Jantje Beton, de partners achter de Nationale Buitenlesdag, samen met leerkrachten buitenlessen ontwikkeld die aansluiten bij de kerndoelen van het primair onderwijs. Deelnemers aan de Nationale Buitenlesdag krijgen direct toegang tot de online databank met meer dan 70 lessen.

De Driemaster blijft zeker meedoen aan deze ‘inspirerende dag’. “We hopen dat het collega’s motiveert om vaker een les in de buitenlucht te geven.”

Afbeelding

Enrico Kolk