De jury, v.l.n.r.: Jannie Bloemert, Daniël Stoeten & Gerda Meuleman.
De jury, v.l.n.r.: Jannie Bloemert, Daniël Stoeten & Gerda Meuleman. Foto: Aangeleverd

Wethouder Rietman enthousiast over ideeën Stadscheque, stemmen is geopend

Algemeen

HASSELT – Er zijn dertien ideeën genomineerd om in aanmerking te komen voor een Stadscheque. De genomineerde initiatieven in alle diversiteit en in willekeurige volgorde:

Idee 1.                 Groots Hasselt in miniatuur
Idee 2.                 Banken Kop Hoogstraat
Idee 3.                 Wandel-app
Idee 4.                 Maritiem welkom
Idee 5.                 Middeleeuwse Vaandels stadscentrum
Idee 6.                 Ontvangst Justitie Bastion
Idee 7.                 Boomhut in park
Idee 8.                 Monument Van Nahuysbrug
Idee 9.                 Kindermarktkraam
Idee 10.                 Kabouterstad
Idee 11.                 Promotiefilmpje Hasselt
Idee 12.                 Hasselt groen | Meestersteeg
Idee 13.                 Streetart Hanzestad Hasselt

“De vraag om als stadsbeweger met ideeën te komen, die een impuls geven aan het stadscentrum, is gehoord in Hasselt”, concludeert Marieke Galgenbeld. Voor de beste initiatieven heeft de gemeente een financiële bijdrage beschikbaar, vanuit provincie Overijssel: een Stadscheque. De bedragen hiervan kunnen variëren van 100 tot 2.500 euro per cheque. 

“Ruim 40 ideeën borrelden op, sommigen als ideeflarden, andere als compleet uitgewerkte dromen voor onze stad”, zegt Galgenbeld. “Er zijn heel wat gesprekken, verbindingen en contacten gelegd in de afgelopen periode. Waar sommigen het idee mogelijkerwijs op een ander pad willen uitvoeren, zijn er ook een aantal ideeën teruggetrokken al voor het moment van de pitch.”

Met veel trots hebben diverse stadsbewegers over 21 ideeën een pitch gehouden voor de jury, om hen te overtuigen van een nominatie voor de stadscheques. Na een intensief juryberaad zijn er een aantal initiatieven afgevallen en in totaal dertien initiatieven genomineerd. 

Bij de afvallers zit een aantal initiatieven die op een andere wijze in gesprek gaan met de gemeente Zwartewaterland om te kijken of plannen samen te voegen of op een ander termijn haalbaar zijn.

Wethouder Harrie Rietman: “Ik ben enthousiast over de aantallen en diversiteit van de plannen voor Hasselt. Fijn om te zien dat er zoveel inwoners vernieuwend meedenken en betrokken zijn” 

De jury bedankt alle bedenkers voor het inbrengen van ideeën, met een diepe buiging. Het woord is nu aan de inwoners van Hasselt, zij kiezen uiteindelijk de beste initiatieven. “Op deze manier kan de gemeente samen met bewoners en ondernemers een Stadsbeweging op gang brengen”, aldus de wethouder.

Tot en met uiterlijk 10 mei 15.00 uur kunnen alle inwoners van Hasselt eenmaal stemmen. Zij kunnen hun voorkeur, in een top 5 aangeven via https://www.zwartewaterland.nl/stadscheques

Op 11 mei volgt de bekendmaking van de favorieten en de uitreiking van de stadscheques.

Enrico Kolk