Afbeelding
GGD IJsselland

Zorgen bij gemeente en GGD om hoge aantal positieve tests

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – De gemeente en de GGD maken zich zorgen om het hoge aantal mensen met corona in de gemeente. Om dat aantal terug te dringen, roepenze inwoners op om de basisregels te blijven volgen. 

“Dit betekent: geef elkaar de ruimte en was vaak en goed uw handen. Bij klachten: blijf thuis en laat u testen. Zorg thuis en waar mogelijk elders voor voldoende frisse lucht”, luiden de regels. Ook wordt een beroep gedaan op ouders met minderjarige kinderen. “Is uw kind ziek, houd hem of haar dan thuis, ook als volgende week de scholen weer beginnen.”

Het aantal positieve coronatests in Zwartewaterland liep afgelopen tijd flink op. Burgemeester Eddy Bilder vraagt daarom inwoners om waakzaam te zijn en de basisregels op te volgen. “We weten niet hoe de cijfers zich precies zullen ontwikkelen. We weten wel dat deze nu te hoog zijn. Daarom is het belangrijk om de basisregels te blijven volgen.”

De meeste coronagevallen doen zich volgens de GGD op dit moment voor bij niet-gevaccineerde jongeren tot 20 jaar. Daarom vragen gemeente en GGD ouders extra scherp te zijn op symptomen. “Van de jongeren is nog maar een relatief laag percentage tegen corona gevaccineerd. De besmettingen doen zich vooral voor in de gezinssituatie en soms op scholen”, legt Rachel ter Horst, arts infectiebestrijding van GGD IJsselland uit. “Daarom vragen we ouders om extra alert te zijn. Is uw kind ziek? Laat hem of haar testen en houd hem of haar thuis tot de uitslag bekend is. Is de test positief? Volg dan de adviezen van het RIVM goed op. Dit geldt uiteraard ook voor positief geteste volwassenen.”

Huisartsen in Genemuiden bieden, in samenwerking met GGD IJsselland, iedereen die nog niet gevaccineerd is de mogelijkheid alsnog een vaccinatie te halen in Genemuiden. Dit kan op dinsdag 26 oktober tussen 11.30-16.00 uur bij de Steenpoort. De huisartsen geven ook informatie ook over corona en de vaccins. Het gaat om een vaccinatie met het mRNA-vaccin (Pfizer) of het Janssen-vaccin. “Dit is een extra mogelijkheid om de vaccinatiegraad in Zwartewaterland te verhogen en inwoners meer te beschermen tegen het coronavirus.”

Inwoners van Zwartewaterland die zich willen laten testen op corona, kunnen hiervoor terecht op de dichtstbijzijnde locaties in IJsselmuiden en Zwolle. Tijden en locaties zijn te vinden: www.ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties

Enrico Kolk