Afbeelding
Unsplash

Bilder in corona-update op de radio: ‘Het komt heel hard aan’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – “Het komt heel hard aan, het is ook nog niet voorbij.” Dat zei burgemeester Eddy Bilder zaterdagochtend op ZwartewaterFM in een nieuwe corona-update. “Wij hebben in onze gemeente te maken met ongekend hoge aantallen.”

In de afgelopen week stond Zwartewaterland doorlopend in de ‘top drie’ van Nederland qua aantallen positief geteste mensen per 100.000 inwoners. “Dat is een plek die je niet wilt bekleden”, zegt Bilder, die wijst op een ‘enorme toename sinds begin oktober’.

Daarin is Genemuiden echt het ‘brandpunt’, merkt hij op. Van de 275 mensen die positief getest werden in Zwartewaterland in de vorige week, waren er 233 in Genemuiden, 23 in Hasselt en 19 in Zwartsluis.

Over het algemeen zijn dat vooral jongeren mensen tot 20 jaar, vertelde Bilder. “Maar deze mensen kunnen, ondanks dat ze er zelf weinig last van hebben, toch besmettend rondgaan.” En dat maakt het gevaarlijk, volgens Bilder. “Er zijn al heel wat mensen naar het ziekenhuis en naar de intensive care gebracht. Er liggen mensen in zorgelijke toestand in het ziekenhuis.”

Ook is er iemand overleden aan (de gevolgen van) het coronavirus. Bilder roept daarom op tot ‘uiterste zorgvuldigheid’. “Er zijn hier verschillende mensen, die hebben het gehad en die hebben het weer. We weten weinig, dus we zijn allemaal gehouden tot voorzichtigheid.”

Enrico Kolk