Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn VVD: ‘Energiecongestie’

Algemeen

De energietransitie, een veelgehoorde term de laatste jaren. Voor mij als burgerraadslid val ik wat dat betreft met mijn neus in de boter. Vanaf het moment van mijn installatie (december 2022) is dit een ‘hot item’. Ik neem u als burgerraadslid even mee in dit lastige onderwerp.

De afwegingen die er gemaakt en de beslissingen die er genomen moeten worden door uw gemeenteraad zijn talloos en ingewikkeld. Dat wij steeds meer afstand moeten nemen van fossiele brandstoffen is duidelijk. Maar de manier waarop en in welk tempo, daar valt genoeg over te discussiëren.

De manieren waarop de gemeente kan verduurzamen zijn er plenty. Denk bijvoorbeeld aan zon- en windenergie. Met name windenergie kunnen we omschrijven als een echte ‘eyesore’, al kunnen we hetzelfde zeggen van zonneparken op land. Echter is windenergie zeker wel nodig om aan onze doelstelling te kunnen voldoen. Deze doelstelling bepaalt dat we in 2030 de helft minder moeten uitstoten dan in 1990. Om onze gemeente te voorzien van al deze wind- en zonenergie hebben wij een behoorlijke vergroting nodig van ons energienet. In Jip en Janneke taal, ademen door een rietje is simpelweg niet mogelijk. Op dit moment is die capaciteit er niet, Wanneer wel?

Dat is zowel voor u als voor mij een vraag. Dit komt uiteraard ook omdat het ‘net’ in heel Nederland moet worden uitgebreid. Als VVD zijn wij voor verduurzaming, maar ook realistisch. Als de capaciteit er nog niet is kunnen we moeilijk windmolens gaan plaatsen. We bakken immers ook geen ei zonder boter en verven geen tafeltje zonder deze eerst te voorzien van een grondlaag.

En wat is dan echt ‘groen’? Is een windturbine aan het einde van zijn leven, wat doen we dan met de wieken? Deze zijn vrijwel niet recyclebaar. En vergeet niet onze mobiliteit. Is een elektrische auto beter voor het milieu dan een moderne op benzine? Dit is niet bewezen.

Voor elke burger geldt dat de veranderingen merkbaar worden. Van het kiezen van een nieuwe cv-ketel tot het wel of niet zien van een windmolen uit uw keukenraam. Aan de gemeente de taak om u tijdig te informeren over de komende veranderingen. En aan ons als (burger)raad de schone taak om hier kritisch naar te kijken.

U begrijpt, wij zijn er nog niet. Wanneer we er wel zijn? Wanneer Zwartewaterland er klaar voor is!

Dimitry Bood
Burgerraadslid VVD