Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn ChristenUnie: ‘Democracity’

Algemeen

Toen ik onlangs aan mijn dochter (die naar de middelbare school gaat) vroeg wat een democratie inhoudt, kon ze daar eigenlijk geen goed antwoord opgeven. Oeps, dat viel een beetje tegen (van mezelf als vader en opvoeder).

Het zijn van die onderwerpen die voor ons als ouders vanzelfsprekend zijn en als er geen aanleiding voor is, wordt er niet over gesproken in het gezin. Ik raad zomaar dat dit voor heel veel gezinnen geldt in ons land. Best vreemd eigenlijk. Vinden we democratie dan zo’n vanzelfsprekend dat we dit niet benoemen of vinden we het onderwerp te onbelangrijk?

Gelukkig pakt de gemeente de handschoen op en geeft ons een aanleiding om het er wel over te hebben. Alle kinderen van groep 8 van alle basisscholen in Zwartewaterland zijn uitgenodigd om de komende tijd op het gemeentehuis het spel Democracity te spelen. 

Tijdens Democracity bouwen de leerlingen samen aan een fictieve stad: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd dus om samen keuzes te maken. Het programma wordt gespeeld in de raadzaal van het gemeentehuis. Goed om het er thuis ook over te hebben, als u hoort dat uw kind of kleinkind op het gemeentehuis is geweest.

Wij hebben in Nederland al zolang een democratie dat het voor ons als vanzelfsprekend is, toch kan de democratie ook in Nederland in gevaar komen. Er zijn veel landen in de wereld waar eens een democratie was, maar een dictator de macht greep. 

Of dat er nog wel voor de vorm verkiezingen worden gehouden, maar veel mensen wel doorhebben dat die verkiezingen niet echt eerlijk verlopen. De uitkomst staat van tevoren al vast.

Laten we ook dankbaar zijn dat we in een democratie leven. In principe kan iedereen ongeacht afkomst, ras of geloof meedoen. In onze Nederlandse democratie gaat het over het verkrijgen van meerderheden. 

Dat betekent veel luisteren naar elkaar om de dialoog aan te gaan om tot een meerderheid te komen. Democratie vraagt ook iets van ons als inwoners. Net als vrede iets mag kosten, mag ook de democratie iets kosten.

Laten we niet te veel klagen over lange formatieprocessen en de versplintering van de politiek, maar laten we vooral onze zegeningen tellen. We leven in vrijheid. Niet onbeperkt, want je moet rekening houden met elkaar. Maar toch, het is een groot voorrecht. 

Dat is geen vanzelfsprekende zaak voor de ChristenUnie. Het ambtsgebed dat onze burgemeester voor elke raadsvergadering uitspreekt, geldt ook hier. Aan Gods zegen is alles gelegen.

Willem Jan Visscher
Burgerraadslid ChristenUnie