Afbeelding
Bas Wilberink

Raadscolumn VVD: ‘Coalitieonderhandelingen’

Algemeen

Ik liep vorige week door Zwartewaterland, en werd aangesproken door Jan, een voor mij bekende, met de opmerking “Hè John, wat vind jij nou van dat gedoe in Den Haag?”

Hij doelde natuurlijk op het verloop van het proces om te komen tot een coalitie, zodat er uiteindelijk een kabinet ontstaat.

“Nou” zei ik, “het is onvoorstelbaar dat het zolang moet duren en dat er uiteindelijk naar poppetjes gekeken wordt. Die kan niet met die, en een ander weer niet met die, allemaal egootjes. Het zou goed zijn voor het land als er vaart achter gezet wordt en mensen elkaar wat meer accepteren.”

Zijn volgende vraag was dichter bij huis en luidde “Wat merken jullie nu van deze ontwikkelingen?”

Ik kon niet anders dan duidelijk maken waar de lokale VVD Zwartewaterland voor staat.

Ik zei: “Jan, wij zijn een plaatselijke politieke partij met de letters VVD omdat wij het liberale gedachtegoed van vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid van mensen nastreven. 

Wij maken gebruik van de kennis en ingangen van de fractie van de Tweede Kamer en het landelijk netwerk.

Maar wij zijn vooral een partij die dicht bij de burger van Zwartewaterland staat.”

Als ik kijk naar de respons op onze laatst gehouden enquête dan kan ik niet anders concluderen, dan dat met meer dan 500 reacties, uit alle drie de kernen, dit bovengemiddeld was.

Dit biedt voor ons als lokale VVD Zwartewaterland een prima uitgangspunt om de gedachten van onze burgers mee te nemen in het verkiezingsprogramma dat op dit moment geschreven wordt.

Verkiezingen komen er weer aan en dan kan iedereen weer zijn stem uitbrengen om vertegenwoordigd te worden in de gemeente.

Wij zijn er klaar voor, niet alleen nu maar altijd. Wij staan dicht bij de inwoners van Zwartewaterland en zijn altijd aanspreekbaar, voor welk probleem dan ook.

Al kunnen we het misschien niet direct oplossen, we weten meestal wel waar we u naar door kunnen verwijzen.

“Ja”, zei Jan “dat klopt ik heb het zelf mogen ervaren ,en ben daar nog steeds dankbaar voor. Op mij kun je rekenen volgend jaar.”

Toen Jan verder liep riep ik hem na: “Ik hoop dat meer mensen er zo over denken. Maar dan moet men wel de moeite nemen om te gaan stemmen. Het vormen van een coalitie zal hier in ieder geval niet zolang duren.”

Jan knikte en vervolgde zijn pad.

John Smits
Fractievoorzitter VVD Zwartewaterland