Afbeelding
Foto: Natuurmonumenten/Jan Kriek

Natuurmonumenten: ‘Doe als een ooievaar’

Algemeen

SINT JANSKLOOSTER - “Doe als een ooievaar”, roept Natuurmonumenten op. “Bekijk De Wieden vanuit de lucht én in het water. De reis naar 45 meter hoogte maak je in de watertoren van Sint Jansklooster. Waterdieren vang je bij de OERRR- WiedenWaterWereld achter Bezoekerscentrum De Wieden.”

Vanaf de watertoren hebben mensen, volgens de organisatie, ‘een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden’. Een historisch landschap met veel sloten, grote meren en drijvend land. De ooievaars laten zich dagelijks zien in het natte gebied. “Je ziet ze hoog in de lucht en ook op het drassige land om beestjes te vangen.”

Elke zaterdag en de schoolvakantie ook op woensdagen kunnen mensen de hoogte in. “De toren en het indrukwekkende trappenhuis zijn een belevenis. De torenwachters hebben mooie verhalen over de toren en het eeuwenoude veengebied.”

De activiteiten zijn voornamelijk gericht op kinderen. “Waterbeestjes vangen hoort bij de 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde. Op woensdagmiddagen in de zomervakantie helpt de boswachter een handje. Op andere dagen kun je zelf aan de slag met een schepnetpakketje dat te huur is bij het bezoekerscentrum.”

Meedoen met de OERRR-WiedenWaterWereld kan op woensdagmiddagen in de schoolvakantie. Aanmelden daarvoor gaat via www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten.

Een plekje reserveren voor het beklimmen van de watertoren kan via www.natuurmonumenten.nl/watertoren-sint-jansklooster. “Vanaf Bezoekerscentrum De Wieden wandel of fiets je naar de watertoren. Bij de watertoren is geen parkeergelegenheid.” 

Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Bezoekerscentrum De Wieden via 0527-205660. Het centrum is vanaf april tot en met oktober geopend op dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. In mei tot en met augustus is het bezoekerscentrum ook open op maandag van 12.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor het complete overzicht van alle activiteiten in De Wieden op www.natuurmonumenten.nl/bcdewieden

Enrico Kolk