Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Lezing over Vredesdag 9 mei door Marie Thérèse ter Haar

Algemeen

ZWARTSLUIS - Marie Thérèse ter Haar geeft woensdag 27 oktober op uitnodiging van Museum Schoonewelle en SAKZ een bijzondere lezing over de Tweede Wereldoorlog. Ze staat in haar lezing ‘Vredesdag 9 mei’ stil bij de rol van de Sovjet Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

In de lezing ligt de nadruk op de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Welke rol heeft de Sovjet-Unie gespeeld? Wie waren de hoofdrolspelers? Hoe verliep de samenwerking met de andere bevrijders? Waarom is de Slag om Stalingrad voor heel Europa zo cruciaal geweest?

“Wat 4 en 5 mei zijn voor ons, betekent 9 mei voor Rusland. Dan worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt de vrijheid gevierd”, kondigt Sluuspoort aan. “Miljoenen mensen gaan de straat op met een foto van hun dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Door de Koude Oorlog is de immense bijdrage van de Sovjet-Unie - circa 28 miljoen slachtoffers - in de vergetelheid geraakt.”

De lezing begint om 20.00 uur, Sluuspoort is open vanaf 19.30 uur. De entree (inclusief koffie/thee) kost 9 euro. Voor het bijwonen is een coronatoegangsbewijs vereist.

Enrico Kolk