Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Jonge PvdA-kandidate bedenkt motie tegen menstruatie-armoede

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – De PvdA komt in de raadsvergadering van volgende week met een motie tegen menstruatie-armoede. “Die heeft tot doel te voorkomen dat meisjes en vrouwen, door gebrek aan voldoende middelen, tijdens hun menstruatie niet aan school, werk of het sociale leven kunnen deelnemen”, schrijft de partij in een persbericht.

De motie is een initiatief van Janice van de Wetering, de nummer drie van de lijst van de PvdA. “Mocht ze in de raad van Zwartewaterland worden gekozen, daarmee het jongste gemeenteraadslid van onze gemeente ooit”, volgens de partij.

“Ik heb een ontzettende hekel aan onrecht”, zegt Van de Wetering. “Dat uitte zich bijvoorbeeld al tijdens de studentenprotesten tegen het leenstelsel. Zelf had ik, als mbo-er met een basisbeurs daar geen last van, maar ik vond dat stelsel zo verkeerd dat ik me onmiddellijk bij de demonstraties heb aangesloten.”

Dat rechtvaardigheidsgevoel komt ook tot uitdrukking in haar drang om op te komen voor mensen die het minder hebben, merkt de partij op. “Janice heeft wat dat betreft een scherp oog voor de positie van toch vooral vrouwen. Dat bracht haar ook bij de Partij van de Arbeid.” 

In 2018 was Van de Wetering, destijds 17 jaar jong, op een congres van de Jonge Socialisten. “Het ging daar toen over de integriteit van je lichaam, en hoe onduidelijk de wetgeving is als het gaat om wanneer precies sprake is van verkrachting. Ik heb toen een motie ingediend die unaniem door het congres is aangenomen. Bedoeling daarvan was om te komen tot duidelijker wetgeving. Als een vrouw aangifte doet, wordt er vaak om bewijzen gevraagd die duiden op lichamelijk verzet. Maar veel vrouwen kunnen dat bewijs niet leveren; ze ‘bevriezen’ en laten het gebeuren. Dat maakt niet dat het minder tegen hun wil is. Ik heb daar toen Lodewijk Asscher nog over aangesproken. Later heb ik nog veel contact gehad met het Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul. Voor mij werd toen wel duidelijk hoeveel je kunt bereiken als je bent aangesloten bij een landelijke politieke partij.”

Ook met de motie tegen menstruatie-armoede wil Van de Wetering wat bereiken, aldus de partij. “Voor vrouwen is de menstruatie toch al een heftige en vaak pijnlijke tijd. Dat wordt alleen maar erger wanneer je te weinig geld hebt om de goede tampons of maandverband aan te schaffen. Niet iedere vrouw verdraagt elke soort maandverband. Niet gebleekt, parfumvrij, van katoen, er hangt wel een prijskaartje aan. Het resultaat kan isolement zijn. Niet naar school of naar de sport en dat moeten we voorkomen. Ik weet uit ervaring dat veel vrouwen best bereid zijn, als hen dat gevraagd wordt door iemand die ‘zonder zit’ desnoods hun laatste tampon af te staan. Nee zeggen in zo’n geval, dat doe je toch niet? Maar hoe mooi zou het zijn wanneer standaard in iedere horecagelegenheid, school of sportaccommodatie maandverband gewoon beschikbaar zou zijn? En waarom zit dit eigenlijk niet in het basispakket van de zorgverzekering? Ik heb een verzekering die wel 50 condooms vergoedt, maar maandverband dan weer niet. Hoe logisch is dat? Ik snap dat het soms lastig is en de zorg is al duur genoeg, maar desnoods met een drempelbedrag.”

Van de Wetering sluit af met een voorbeeld van hoe het ook kan. “Ik ontmoette Roberto Kist, burgerraadslid voor de PvdA Zwolle, bij de Jonge Socialisten. Hij vertelde dat zijn vriendin en hij een gratis bibliotheekje runnen in Holtenbroek. Je weet wel, zo’n kastje met boeken die je gratis mag meenemen. Roberto legt daar ook af en toe maandverband in voor vrouwen die dat nodig hebben. Die kunnen dat dan meenemen, zonder dat ze hoeven te vertellen dat ze er zelf geen geld voor hebben. Er is nog zoveel schaamte. Zulke dingen vind ik nou belangrijk.”