Afbeelding
Foto: Ronald de Vreede

GFT-afval is nog te ‘vervuild’, gemeente start campagne

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Veel mensen gooien afval in de GFT-container. Opzich is dat niet zo’n probleem, maar het gebeurt nog te vaak dat daar afval in zit wat er niet in thuishoort. “We zien nog te veel rommel in het gft”, zegt wethouder Harrie Rietman bij de aftrap van de aanpak #Terugwinnaars. 

Een vuilniswagen van ROVA leegt per rit de containers van een hele wijk. Als daar een aantal vervuilde containers tussen zitten, wordt de hele vracht afgekeurd. “Dat is ten eerste niet goed voor het milieu, want er gaan ontzettend veel nuttige grondstoffen mee verloren. Ten tweede kost afval verbranden veel geld. Dat wordt uiteindelijk doorberekend aan de inwoners”, legt Rietman uit.

Volgens de wethouder is het nogal jammer dat mensen hun afval niet goed scheiden. “Want vervuild GFT-afval kunnen we niet recyclen. Het wordt verbrand en dat leidt tot hogere kosten voor onze inwoners. Daarom beginnen we samen met de ROVA deze campagne.” Die moet inwoners eraan herinneren dat ze hun afval goed moeten scheiden.

Want volgens de gemeente is er nog ruimte voor verbetering in Zwartewaterland. “Steeds vaker komt afval tussen het ingezamelde afval, zoals GFT (groente, fruit en tuinafval), PMD (plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons) en papier en karton. Dat afval zorgt voor vervuiling waardoor het afval geen goede grondstof meer is. De aanpak is daarom vooral gericht op het belang van het goed scheiden van grondstoffen, zodat geen restafval tussen de grondstoffen belandt.”

Wethouder Rietman hoopt dat inwoners zich blijven inzetten voor het goed scheiden van afval. “Een prettige en duurzame leefomgeving creëren wij niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor de volgende generaties”, licht de wethouder toe. “En laten we eerlijk zijn: goed afval scheiden is niet moeilijk. Laten we daarom samen de schouders eronder zetten en ervoor zorgen dat we goed omgaan met het milieu.”

#Terugwinnaars laat zien dat afval scheiden gemakkelijk is, maar ook wat er met goed gescheiden grondstoffen gebeurt. “Oud glas wordt weer nieuw glas en gft wordt omgezet tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost”, weet Rietman. “Van ingezameld PMD maken we nieuwe verpakkingen, bankjes en bloembakken.”

Binnenkort ontvangen alle huishoudens van Zwartewaterland een bewaarfolder. “Daarin staat overzichtelijk hoe je afval moet scheiden en welke duurzame producten er van ons afval worden gemaakt. Het is toch een mooi idee dat jouw van etensresten compost wordt gemaakt voor iemands tuin”, sluit de wethouder af.

Enrico Kolk