Afbeelding
Foto: Karin van Berkel

Raadscolumn SGP: ‘Waar verwachten we het van?’

Algemeen

De verkiezingsuitslag dreunt nog na. Een politieke aardverschuiving. Wat zegt deze uitslag ons? Wat maakt het dat een nieuwe partij plotseling zo groot is geworden? Nog dieper, hoe kan het dat zoveel mensen op een nieuwe partij stemmen? 

Er is veel onrust en ontevredenheid in de samenleving. De huizenprijzen zijn hoog. Voor starters is het een moeilijke tijd om te beginnen. De energieprijzen zijn fors gestegen. De wekelijkse kassabon in de supermarkt is zo 10% duurder geworden. De oorlog in Oekraïne houdt aan, eveneens de onrust rondom de stikstofdoelen. 

Wie is in staat om in deze thema’s het goede te doen? Heeft de politiek nog het goede met ons land voor of zit men er ongemerkt voor zichzelf? Zit men vast aan de macht waardoor er niet meer beseft wordt wat er leeft bij de burger? Maar van wie verwachten we het dan wel? Verwachten we het van een politicus? Is het niet opmerkelijk dat de laatste jaren meerdere politici hoge verwachtingen hebben geschept, maar waar het teveel om de persoon draaide? En stemmen we op een politicus of op een partij? Een partij die ook een visie moet hebben op medisch-ethische thema’s, het leven en vrijheid van onderwijs.  

Terug naar de vraag: waar verwachten we het van? De tijd is vluchtig. Vluchtig omdat vandaag dit speelt en morgen dat. Vluchtig omdat nieuws in Oekraïne spreekwoordelijk een paar tellen later bekend is op onze mobiel. Vluchtig omdat we veel moeten of willen, maar vult het onze onrust ook? Kijken we nog werkelijk naar elkaar om en zijn we er voor elkaar?  

Als SGP staan we voor beginselpolitiek. Een oude term, maar actueler dan ooit. Zijn we nog in staat om eerst te bespreken wat de koers van Nederland moet zijn in plaats van politiek te voeren per onderwerp??Als SGP handelen we al meer dan 100 jaar koersvast, omdat we ons politieke handelen mogen baseren op de Bijbel. Dat Woord verandert niet. De SGP verwacht het niet alleen van de overheid. De overheid is een schakel in de ketting van het gezin, kerk en samenleving. Het gezin als hoeksteen van de samenleving. 

Weer de vraag: waar verwachten we het van? Vrijdag is het Goede Vrijdag en herdenken we dat de Heere Jezus is gekruisigd. Een Ander heeft betaald. Door Zijn sterven en opstanding, zodat mensen het niet van zichzelf, maar het van Hem mogen en moeten verwachten. Verwachten wij het van de Ander?? 

Sander de Vries
Burgerraadslid SGP