Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn PvdA: ‘Dilemma...’

Algemeen

In het leven is niet alles eerlijk verdeeld. Welvaart is daar een goed voorbeeld van. Ook in Zwartewaterland groeien kinderen in armoede op, waardoor ze soms niet kunnen meedoen aan heel gewone dingen, zoals een schoolreisje, zwemmen of lid zijn van een sport- of muziekvereniging.

Omdat de gemeenteraad wil dat iedereen mee kan doen, kennen we een ‘participatieregeling’. Dit betekent dat mensen met een laag inkomen, een steuntje in de rug kunnen krijgen. De gemeente betaalt in dat geval de contributie van de sportvereniging aan de ouders. Die kunnen dan, zonder dat iemand hoeft te weten dat ze gebruik maken van deze regeling, hun kind toch mee laten doen. Goed geregeld zo, zou je denken…

Toch zit er een addertje onder het gras. Want hoe gaat dat wanneer de ouders problematische schulden hebben of misschien wel in een schuldsaneringsregeling zitten? Of wanneer er beslag wordt gelegd? Of stel je voor dat een gezin voor de keus staat om de energierekening of de ziektekostenverzekering te betalen of de contributie van de sportvereniging. Komt het dan allemaal ook wel goed?

Betalingsachterstanden en de daarmee samenhangende incassotrajecten vormen voor een aantal verenigingen in onze gemeente een groeiend probleem. Sommige verenigingen (hulde!) kiezen er nadrukkelijk voor om het kind dan niet de dupe te laten worden en af te zien van incasso. In andere gevallen betekent het misschien dat het lidmaatschap helaas wordt beëindigd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar het is ook niet de bedoeling dat verenigingen met de lasten blijven zitten.

Waarschijnlijk gebruikt het overgrote deel van de gezinnen, die in aanmerking komen voor de participatieregeling, het geld voor het doel waarvoor het is ontvangen. Het is dus zeker niet de bedoeling hen weg te zetten als ‘potentiële wanbetalers’. Maar als je moet kiezen tussen contributie of energierekening, wat moet je dan…?

Het alternatief is, dat de gemeente de contributie rechtstreeks aan de vereniging betaalt. Dan voorkom je betalingsachterstanden en incassokosten. Nadeel is wel dat de penningmeester dan weet dat je gebruik maakt van het ‘participatiefonds’. En dat wil niet iedereen. Valse schaamte misschien, maar iedereen heeft toch ook recht op privacy?

Misschien lijkt het bovenstaande nauwelijks een probleem. Toch bereiken de PvdA signalen dat dit in toenemende mate speelt. En dus moeten we, als partij, maar ook als gemeenteraad, een keuze maken. Participatie of privacy…

Fractie PvdA
Diederik Hoekman, Klaas Eenkhoorn, Ron Bleumink en Albert Smit
zwartewaterland.pvda.nl