Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn SGP: ‘Jaarverantwoording’

Algemeen

Op dit moment is de langste dag, 21 juni, van het jaar 2023 al weer geweest. De astronomische zomer is begonnen. Al ruim voor deze datum konden we genieten van de mooie zomerse dagen.

Nog enkele dagen en de maand juni is weer voorbij, het zomerreces staat voor de deur.

De meesten van ons hebben hun vakantieplannen gemaakt en zien uit naar de vakantieperiode om rust te nemen en de boog te ontspannen. Zeker in deze periode met de uitzonderlijke zomerse temperaturen. Maar voordat het zover is moet er bij velen nog werk worden verzet en kunnen we spreken van voor-stress.

Voor de politiek is de periode voor het zomerreces een hoogtijperiode met de behandeling van de Jaarverantwoording van het jaar 2022 en de Zomer- en Kadernota 2023.

In de Jaarverantwoording legt het college van burgemeester en wethouders, het bestuur van onze gemeente, verantwoording af over het financiële beleid dat gevoerd is over 2022. Uit de Jaarverantwoording blijkt dat onze gemeente ook in 2022, ondanks de crisissen met verstrekkende gevolgen, een bestendige koers heeft kunnen houden.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn en worden in onze gemeente nog veel vluchtelingen opgevangen. Ook heeft een tijd de vluchtelingenboot in de industriehaven van Genemuiden gelegen. Veel inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hebben zich ingezet en zetten zich nog steeds in om activiteiten te organiseren voor deze doelgroepen. Dit geldt ook voor de transporten naar en acties die in Oekraïne zelf worden ondernomen.

De vele maatschappelijke organisaties en de vele vrijwilligers die onze gemeente kent, zorgen ervoor dat onze gemeente vitaal en gezond is en blijft. Het college heeft een steunpakket energiekosten ingezet om organisaties en verenigingen te ondersteunen, die vanwege de stijging van de energieprijzen, financieel in de problemen zijn gekomen of kunnen komen. De SGP fractie is blij dat deze week de gemeenteraad unaniem heeft ingestemd met dit voorstel.

Ook is er in 2022 in onze gemeente weer veel uitgevoerd en dat is zichtbaar voor iedereen. De Binnenhaven in Genemuiden is gerenoveerd, Hasselt heeft weer een Veerpoort en in Zwartsluis zijn dorpscheques uitgegeven voor de verbetering van het centrum.

Onze centra worden zichtbaar opgeknapt en steeds aantrekkelijker voor onze inwoners en de dagtoeristen.

Al jaren spant de SGP zich in om een wandel- en fietspad langs het Zwartemeer bij Genemuiden te realiseren. We hopen dat dit pad op korte termijn kan worden aangelegd zodat een grote wens van veel inwoners in vervulling gaat.

Klaas Huisbrink
Fractievoorzitter SGP