Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn SGP: ‘Ik kan er (n)iets aan doen’

Algemeen

‘Ik kan er niets aan doen’. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nog wel eens denk. Soms kan ik er echt niets aan doen, maar het gebeurt ook wel dat ik toch wel degelijks iets kan doen. 

De reden in zo’n geval is (bij mij) vaak iets van ‘het is niet mijn taak’, ‘daar zijn (bekwame) mensen voor’, ‘geen tijd’, etc. Op zich kunnen die redenen best legitiem zijn, maar het is ook wel eens een excuus om maar helemaal niets te doen.

Vorige week sprak de gemeenteraad met de ambtenaar Veiligheid en de politie over het nieuwe integrale veiligheidsplan. Minimaal eens in de vier jaar stelt de gemeenteraad de doelen op het gebied van veiligheid vast. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid.

Naast de politie, die vooral in de uitvoering voor onze veiligheid zorgt, is er nog een derde partij die een heel belangrijke rol speelt. Die derde partij zijn de inwoners. U en ik dus.

In de eerste plaats neemt u uw verantwoordelijkheid door natuurlijk geen strafbare feiten te plegen. Dat gaat bij het overgrote deel van onze inwoners gelukkig goed. Niet voor niets scoort Zwartewaterland hoog op het gebied van veiligheid.

Er is echter nog een andere manier waarop u uw verantwoordelijkheid kunt nemen. Dat is door strafbare feiten te melden. Wij begrepen dat er op dat vlak nog wel wat winst valt te behalen.

Er kunnen allerlei redenen zijn om toch maar niet te melden. ‘Klopt het wel’, ‘heb ik het wel goed gezien’, ‘ik ken de persoon’, ‘ik wil niet klikken’, etc. Ook hiervoor geldt dat dit best legitieme redenen kunnen zijn. 

Aan de andere kant; wordt in zo’n geval de criminaliteit niet juist stand gehouden? Immers, als iedereen op een ander wacht, dan gebeurt er niets. Daarbij komt dat datgene wat iemand weet, misschien juist het ontbrekende puzzelstukje kan zijn. Het melden kan overigens ook anoniem.

Zoals ik al schreef scoort Zwartewaterland goed op het gebied van veiligheid. Ook als het bijvoorbeeld gaat om het omzien naar elkaar doet onze gemeente het goed. Of beter gezegd; doen de inwoners van Zwartewaterland het goed. Dit is iets om dankbaar voor te zijn én om zuinig op te zijn. 

Laten we daarom wat minder vaak ‘ik kan er niets aan doen’ denken, maar juist wat vaker ‘ik kan er iets aan doen’!

Wilhelm Bisschop
Raadslid SGP