Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn BGZ: ‘Ligt het geld nog op straat?’

Algemeen

Zie jij door de bomen het bos nog? Om eerlijk te zijn, ons als BGZ duizelt het ook wel eens van alle afkortingen en begrippen. Toch is het belangrijk dat we daar attent op zijn want er wordt vaak over ons beslist en vooral als het gaat om onze woonomgeving. Zo denk je dat iets in kannen en kruiken is en zo wordt in Den Haag weer anders beslist of in de ijskast gezet. Maar ook vaak zijn inwoners niet op goed op de hoogte wat wel mogelijk is.

BGZ wil de inwoners wijzen op kansen die direct met onze directe woon- en leefomgeving te maken hebben en waar geld voor op de plank ligt. Het gaat onder meer om LEADER! Het is geen geld dat uit Den Haag, Zwolle of Hasselt moet komen, maar het is geld uit Brussel! Heb jij nu dat mooie plan in het achterhoofd dat daar blijft rondzingen, is dit misschien een mogelijkheid.

In Overijssel zijn vier LEADER-gebieden waaronder Noord Overijssel en daar valt Zwartewaterland onder. In ieder leadergebied is een coördinator. Zij roepen initiatiefnemers op om zich te melden met mooie plannen. In de praktijk kunnen dit maatschappelijke, culturele of recreatieve projecten zijn. LEADER is meer dan een subsidiepot alleen. Initiatiefnemers worden begeleid van projectidee tot subsidieaanvraag en eventueel verwezen naar andere subsidiegelden en/of kennisnetwerken. Kijk eens op de website om voorbeelden te zien wat mogelijk is: https://www.leadernoordoverijssel.nl/ of klik door naar https://www.leadernoordoverijssel.nl/doelen

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat plattelandspartijen in staat stelt om concreet aan de slag te gaan met een vitaal, klimaatbewust en biodivers platteland. Projecten moeten wel worden uitgevoerd in of ten goede komen aan een LEADER gebied maar kan dus gemeente overschrijdend zijn. Wie een goed idee heeft om de leefbaarheid van het platteland te versterken of te verbeteren kan daar subsidie voor aanvragen. Jouw idee komt dan mogelijk in aanmerking voor een aanzienlijke subsidie.
Een andere subsidiepot is de Regio Deal Zwolle. Hier valt Zwartewaterland onder. Het Rijk heeft daar weer 30 miljoen in gestopt en dat wordt minimaal verdubbeld door de aangesloten gemeenten. Tot nu toe heeft onze gemeente daar nog (te) weinig van geprofiteerd, maar dat moet als het aan BGZ ligt veranderen. Kijk op https://www.regiozwolle.nl/ wat de mogelijkheden zijn of ga in gesprek op het gemeentehuis. Nee dus, het geld ligt niet op straat maar mogelijkheden zijn er zeker.

De fractie van BGZ