John Assink van de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland.
John Assink van de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland. Foto: Erik Driessen

Organisaties sluiten aan bij de Nationale Archeologiedagen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Zowel de Veldschuur als het Historisch Centrum Genemuiden (HCG) openen zaterdag de deuren in het kader van de Nationale Archeologiedagen. In de Veldschuur houden de archeologische werkgroepen Staphorst (SWARS) en Zwartewaterland (SAWZ) ‘een evenementendag voor jong en oud’. In Genemuiden kunnen belangstellenden de expositie over de baggervondsten uit de Binnenhaven bekijken. Vrijwilligers van het centrum vertellen meer over het bijzondere project.

Dat de Staphorster en Zwartewaterlandse werkgroep samen aan het organiseren zijn geslagen, is nieuw. “We richten ons voornamelijk op de jeugd”, zegt John Assink van SAWZ over de activiteiten bij de Veldschuur. Zo is er een detectorwedstrijd voor jongeren van 8 tot 13 jaar met als hoofdprijs een detector. Daarnaast is er een determinatiewedstrijd, die inhoudt dat bezoekers de functie van tien verschillende artefacten kunnen raden.

Ook kunnen aanwezigen stokbrood bakken, het gewicht van een mammoettand raden en eigen vondsten meenemen om te laten beoordelen door een team van deskundigen. Amateurarcheologen presenteren hun mooiste vondsten, er zijn kleurplaten voor de kleintjes en voor kinderen is er gratis limonade. “Ontdek het geheim van het verdronken dorpje Beulake met film, voorwerpen en uitleg door duiker Rint Massier”, nodigen de werkgroepen uit.

Volgens Fré Spijk (Staphorst) en John Assink (Zwartewaterland) is het belangrijk dat de jeugd ook archeologische vondsten uit de eigen omgeving te zien krijgt. “Op school staan de geschiedenisboeken vol van Michiel de Ruyter. Maar de plaatselijke cultuur en historie is net zo belangrijk als de landelijke”, zegt Spijk. En die is best uitgebreid, vult Assink aan. “Er is zoveel te zien.”

De stichting Vrienden van Oud Genemuiden was vorig jaar nauw betrokken bij het baggerproject in de Binnenhaven van Genemuiden. Vrijwilligers speurden de vrijgekomen bagger af op mogelijke vondsten uit het verleden. Dat project leverde behoorlijk wat materialen op. Die zijn te zien tijdens een tijdelijke expositie in het Historisch Centrum Genemuiden. De baggeractiviteiten zijn ook zichtbaar gemaakt door middel van een maquette en er is een documentaire te zien over het project. 

Naast deze expositie biedt het centrum meer interessants voor bezoekers met interesse in de roemruchte geschiedenis van Genemuiden. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de veerramp van 1922, het voormalige Blokhuis en voor het dagelijkse leven in vroegere tijden. Ook is het Historisch Centrum Genemuiden de plek om in familiegeschiedenissen te duiken.

De Veldschuur en het HCG sluiten aan bij de landelijke archeologiedagen. Daarbij is er in ieder geval in Hasselt ‘concurrentie’ van de dweildag. “Het is een landelijke datum”, legt Assink de keuze uit. “Wij zijn er speciaal voor de kinderen en daarnaast zit je ook met een ander gebied.”

Aan de Nationale Archeologiedagen wordt landelijk veel aandacht besteed. Ze zijn een initiatief van de Stichting Nationale Archeologiedagen. “De stichting zet zich in om de Nederlandse archeologie toegankelijker te maken voor iedereen, zodat veel meer mensen kunnen genieten van al het leuke en leerzame dat deze spannende wetenschap te bieden heeft”, legt de stichting Vrienden van Oud Genemuiden daarover uit.
De Veldschuur is geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur en het HCG van 14.00 tot 17.00 uur

Baggervondsten uit de Binnenhaven zijn te bekijken.

Enrico Kolk