Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn CDA: ‘Polsbandjes’

Algemeen

Koningsdag komt er aan! Wederom hebben de Oranjeverenigingen weer een vol programma met activiteiten georganiseerd; van aubades tot tentfeesten. Zelf heb ik een aantal jaar in het bestuur van de Oranjevereniging in Genemuiden gezeten. Eén jaar zal mij altijd bij blijven.

Op Koninginnedag 2009 reed er bij de landelijke viering een auto in op de feestelijke stoet in Apeldoorn. Het beeld van de auto die door de dranghekken reed, gevolgd door de verschrikte gezichten van publiek en koningshuis zijn onvergetelijk. Met dezelfde blik stonden wij in ‘d Overtoom naar het scherm te staren. Het was ons meteen duidelijk. We kunnen de feestelijkheden van die dag niet zomaar door laten gaan. In mijn herinnering zaten we nog geen uur later met de burgemeester om tafel. Ik weet nog dat er waardering was voor de aanpak; geen muziek bij de optocht en het afgelasten van het tentfeest. Geen leuke keuzes.

Wat mij ook van mijn tijd als bestuurslid is bij gebleven, is dat er ook wel eens minder waardering was voor het werk van de vereniging. Als bestuurslid – van welke vereniging dan ook, denk ik – ben je net politicus: Hoe erg je ook je best doet, je doet het nooit voor iederéén goed. Na de prijsuitreiking van de optocht heb je een puike optocht georganiseerd voor de winnaar, maar de ouders van verliezende deelnemers zetten óveral vraagtekens bij. “De band in de tent was waardeloos” – over smaak valt nou eenmaal te twisten – of boze opmerkingen zoals “je ziet toch wel dat ik ouder ben dan 18, wat een onzin” als je iedereen die alcohol mag drinken van een polsbandje moet voorzien. Dat zijn de regels.

Wij als CDA zien dat er steeds meer verenigingen moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Een tekort aan vrijwilligers en regels die het moeilijk maken om juist leuke dingen voor de samenleving te doen… Het CDA zet zich daarom in om het verenigingsklimaat te verbeteren. Afgelopen week hebben wij in de Tweede Kamer een Verenigingsvisie gepresenteerd. Met actiepunten zoals; het toegankelijker maken van financiën en verzekeringen, meer ondersteuning, maar vooral minder- en eenvoudigere regels. Uiteindelijk willen vrijwilligers bezig zijn met de leuke activiteiten! Niet met UBO-registraties, AVG-protocollen of polsbandjes omdoen bij mensen waarvan het óverduidelijk is dat men 18 jaar of ouder zijn. Voor meer informatie over de verenigingsvisie kijk op: https://www.cda.nl/verenigingsvisie.

Wij wensen iedereen een fijne Koningsdag toe! En petje-af voor de bestuursleden en vrijwilligers!

Rudi van Zandwijk, fractievoorzitter CDA
r.vanzandwijk@raadzwartewaterland.nl
06-42888880