Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Je tuin voorbereiden voor de winter

Partnerbijdrages

De winter staat weer voor de deur en dat betekent: lage temperaturen, veel regen en wind en misschien zelfs sneeuw en ijs. Dit alles kan gevolgen hebben voor onze tuin. Niet alleen voor de bomen en planten die in de tuin staan, maar ook voor andere voorwerpen die we hier hebben neergezet. Het weer kan ineens omslaan. Zorg er dus voor dat je jouw tuin goed voorbereid op de winter. Wil je weten hoe, lees dan snel onze tips.  

Snoei planten en bomen

Of je jouw bomen en planten snoeit, is afhankelijk van wat je hiermee wil. Bij sommige planen is het mooi als ze vrijuit groeien en heel groot worden. Andere planten zijn mooier wanneer ze af en toe even gesnoeid worden. In de winter ga je vanwege de kou niet graag naar buiten om in de tuin aan de slag te gaan. Wil je je bomen of planten nog een snoeibeurt geven, doe dit dan in september of oktober.  

Bescherm jouw tuinstoelen

Sommige tuinmeubels kunnen niet goed tegen de kou en het vocht. Het is daarom belangrijk om dit soort tuinmeubels te beschermen. Voor sommige meubels is het voldoende om een beschermende hoes aan te schaffen. Deze zorgt ervoor dat ze niet te veel worden aangetast door het weer. Voor andere meubelen is het beter om ze binnen op te bergen, bijvoorbeeld in een schuur of op zolder. Heb jij nog tuinstoelen of ander meubilair in jouw tuin staan, ga dan even na wat voor jou het beste is.  

Maai het gras

Vlak voordat de winter echt begint, kan het fijn zijn om nog een keer het gras goed te maaien. Toch is het beter om dit niet te kort te doen. Bij een lage temperatuur, zo tussen de 5 en 7 graden boven 0, stopt gras namelijk met groeien. Is jouw gras op dat moment te kort, dan kan er mos ontstaan tijdens de winter en kan het gras beschadigd raken. Wordt het dus bijna winter, laat je gras dan aan de lange kant wanneer je het maait. 

Breng olie aan op houten meubelen

Heb je tuinmeubelen van bepaalde houtsoorten, dank kan het fijn zijn om deze in te smeren met olie om ze tegen de kou te beschermen. Dit geldt echter niet voor iedere houtsoort. Vraag na bij een specialist wat je het beste kan doen voor jouw tuintafel zodat er geen scheuren in ontstaan door de wisseling in temperatuur.